Nije crveno slovo, ali se ne radi

DANAS JE ĐURĐIC: Ako radite teške poslove i ne poštujete ove običaje, može vas snaći VELIKI MALER

0

Dani od Đurđica, pa do praznika Svetog Mrate 24. novembra nazivaju se Vučji dani (Mratinci). Pošto je Sveti Mrata je zaštitnik vukova, važno je poštovati narodne običaje, da nas ove zime ne bi pratila zla sreća

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pravoslavna crkva i njeni vernici 16. novembra proslavljaju veliki praznik - Đurđic, prenosi Stil.

 

Ovaj praznik posvećen je prenosu moštiju Svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije u palestinsku Lidu, domovinu njegove majke, i to po njegovoj želji koju je pred smrt saopštio jednom slugi.

 

Sveti Georgije stradao je 303. godine, jer je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana.

 

Izjavio je da se ne plaši da umre za svoju veru, propovedao je Novi zavet, a čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Tada su oboje osuđeni na smrt odsecanjem glave.

 

foto: Profimedia

Za razliku od Đurđevdana, koji je takođe posvećen Svetom Georgiju, odnosno njegovom rođenju, Đurđic nije crveno slovo.

 

Običaji na Đurđic

 

U selima po Zapadnoj Srbiji postoji običaj klanja crnog petla ili pileta, a u Hercegovini crnog jareta. Oba običaja obavljaju se u strogoj tišini, kako bi se domaćini zaštitili od napada vukova.

 

Običaji su nastali zbog toga što se od Đurđica pa do praznika Svetog Mrate 24. novembra nazivaju Vučji dani (Mratinci), a Sveti Mrata je zaštitnik vukova.

 

Iako Đurđic nije crveno slovo, veoma je važan i poštovan praznik među vernicima, pa se tako na ovaj dan ne rade teški poslovi i ručni radovi.

 

Takođe, strogo je zabranjeno loviti vukove, jer će lovce u suprotnom zadesiti velika nesreća i maler koji će ih pratiti i cele sledeće godine.

 

 

makonda-tracker