kako vam se čini?

Nosili su ga stari Egipćani i Rimljani, a imao je i svoju simboliku: Pirsing — popularni metod ukrašavanja tela

0

Pirsing ima dugu tradiciju, ali danas ima i drugačije značenje, te najčešće služi samo kao sredstvo ukrašavanja tela

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Istorijski gledano pirsig se pojavljuje kod Egipćana kada je označavao neku vrstu statusa. Rimljani su opet nosili pirsinge na bradavicama jer su tako muškarci oslikavali strpljenje, hrabrost i neustrašivost.  

 

Danas postoje mnoge vrste pirsinga od kojih se neki vezuju za delove tela kao što su uši, stomak, obrva, usna duplja i sl. Postoje mnoga mesta ne kojima možete raditi pirsing. 

 

Najpopularnije mesto za ovu vrstu ukrašavanja tela u savremenom dobu jesu uši. Na ušima se mogu naći i višestruki pirsinzi koji pored ušne resice koja je najčešće mesto za to, buše se i drugi delovi uha. 

 

Bol koja nastaje prilikom ove radnje interesuje sve, ali je to individualna stvar. Sve zavisi od vašeg praga tolerancije bola. Najmanje zapravo boli ušna resica jer tu ima najmanje nervnih završetaka i oporavak je dosta brži u odnosu na zarastanje npr. hrskavice. Ukoliko bušite, popularni tragus, dakle jedan deo hrskavice, on nije mnogo bolan, ali će vam za zarastanje istog trebati više vremena. Nekome hrskavica zarasta od 6 do 12 meseci. 

 

Ukoliko dođe do nekih komplikacije najbolje je obratiti se lekaru ili dermatologu, odnosno stručnom licu, što znači da ne treba preuzimati samoinicijativno mere za rešenje problema. 

 

U jednom danu možete uraditi i višestruki pirsing, do npr. njih šest, ali morate paziti na razdaljinu istih jer može doći do otoka ili nekih sličnih nedaća. Ukoiliko problem nije veliki, možete delove hladiti oblogama sa morskom soli koja izvlači višak vode. 

 

Takođe, potrebno je pratiti i vreme zarastanja pirsinga, jer je on u potpunosti zarastao kada nestane crvenilo. 

 

 

 

 

makonda-tracker