od srbije do italije

Stilizovana srpska nošnja na MILANO FASHION WEEK-U

0

Dok se lagano priprema za 11. Nacionalnu nedelju mode koja će se u novembru održati u Novom Sadu, tim Serbia Fashion Weeka putuje po svetu i prezentuje domaću modu na najbolji mogući način.

srpska nošnja
srpska nošnjafoto: Promo

Sledeća stanica je prestonica Lombardije, ali i celokupne italijanske modne scene - Milano. U vreme održavanja Milano Fashion Weeka, u okviru platforme Mad Mood koja traje od 22. do 24. septembra srpsku modu predstavljaće dizajnerka Nataša Župac. Zahvaljujući ugovoru koji je sa ovom platformom potpisao Serbia Fashion Week, Nataša Župac predstaviće se revijom na kojoj će prikazati kolekciju Azbuka inspirisanu kulturom, umetnosti, običajima, lepoti življenja I pre svega tradicijom srpskog naroda.

 

Inspiraciju za ovu kolekciju probašla sam i u jednim dragocenim primerkom tradicionalne nošnje, koji je pripadao mom dedi. Nosio ga je u formalnim prilikama, trudeći se da održi običaje našeg naroda makar i kroz taj minorni čin. Moja je želja da nastavim njegovu težnju, i da barem na tren oživim bogatu srpsku kulturu i umeće izrade kostima." - kaže Nataša

 

Kolekcija je moje vidjenje tradicionalne nošnje kroz progres vremena; njena evolucija kroz neko novo vreme i nove generacije. Kostimi su savremeni i obiluju karakterističnim detaljima i ornamentima što daje im draž kojom odišu – kaže srpska dizajnerka Nataša Župac i dodaje sa nestrpljenjem iščekuje svoju reviju u Milanu.

 

Italija je izvor svih mojih modnih nadahnuca, te se mi kao mala zemlja na modnoj mapi nećemo takmičiti sa njihovom jačom stranom već ćemo nastupiti sa našim atributima, utemeljenim na sprskoj tradicionalnoj nošnji i kulturi. Naša tradicija je neiscrpna riznica koju treba pokazati svetu, i sačuvati od zaborava neprocenjive vrednosti koje čine lepotu i duh naše umetnosti." – dodala je Nataša.

nošnja
nošnjafoto: Promo

Na ovaj način zahvaljujući Serbia Fashion Weeku naši modni dizajneri nastavljaju uspešno da predstavljaju svoju zemlju i nižu uspehe na najznačajnijim nedeljama mode kao što su Paris Fashion Week, New York Fashion Week, St. Petersburg Fashion Week, Malta Fashion Week, Nedelje mode u Atini, Pragu i mnogim drugim.

 

Prošle godine u vreme održavanja Milano Fashion Weeka na platformi Mad Mood predstavile su se istaknute dizajnerke Marija Šabić, Hana Sirćo i Milica Tričković. Ovoga puta, rame uz sa ikonama mode kao što su Roberto Cavalli, Giorgio Armani, Gucci, Fendi, Max Mara i mnogi drugi, u Milanu će se predstaviti Nataša Župac čija revija će se održati u velelepnom zdanju Palazzo Turati via dei Meravigli.

 

Posle toga, ovu kolekciju Nataša će prikazati i na Serbia Fashion Weeku, jedinoj licenciranoj Nedelji mode u Srbiji i najvećem modnom događaju u Jugoistočnoj Evropi koji će biće održan od 21. do 26. novembra. Uz učešće više od 50 kreatora iz celog sveta, Novi Sad će imati priliku da ugosti i jednu od najvećih modnih zvezda na svetu.

 

Za više informacija, pratite sajt i društvene mreže Serbia Fashion Weeka.

 

 

makonda-tracker