#highlights

Modni podsetnik: 11 događaja koji su obeležili 2017. godinu (FOTO)

0

Pre nego što gromko zakoračimo u 2018. godinu, osvrnimo se po poslednji put na najupečatljivija dešavanja iz sveta mode koja su tekuću svakako obeležila...

foto: Tumblr
foto: Tumblr

1. Pet brendova napustilo je Njujoršku nedelju mode zarad Pariza

 

U prvoj polovini godine, pet američkih kuća (Altuzarra, Thom Browne, Proenza Schouler, Rodarte, Monique Lhuillier) objavilo je da napušta NYFW i seli svoje revije na PFW, piše Elle. S druge strane Rijanina linija (Fenty Puma) je odustala od Pariske nedelje mode zarad FW u Njujorku.

 

2. Jedanaest dizajnera obeležilo je modne transfere u tekućoj godini

 

Postalo je prilično teško upamtiti svaki raskid ugovora, prelaz iz jedne kuće u drugu i postavljanje novih dizajnera. Mi se nećemo osvrtati na one koji su otišli, već na one koji su tokom 2017. godine imali debi u nekoj od poznatih kuća: Pol Suridž je postao novi kreativni direktor Roberta Kavalija, Nataša Ramzei - Levi je došla u Kloi, Kler Veijt Keler u Živanši, Oliver Lapidus u Lanvin, Laura Kim i Fernando Garsija u Oskara de la Rentu, Pol Endru u Salavtore Feragamo i Raf Simons u Kalvina Klajna.

3. Devet media je zatvoreno

 

Bila je ovo teška godina za štampane medije... Ugašeni su Najlon, britanski Glamur i Tin Vog, ali i digitalna izdanja poput Bulet Medije i Stajla. U avgustu sačekala nas je šokantna verzija da italijanski Konde Nast zatvara četiri jaka izdanja: L'Uomo Vog, Vog Bambini, Vog Spoza (bridal trendovi) i Vog Gioiello (za nakit).

 

4. Sedmoro print urednika je napustilo svoje pozicije

 

Pored zatvaranja velikih print i digital izdanja, tekuća godina nas je šokirala i u sferi uredništa. Svoje cenjene pozicije napustili su Sindi Liv, Grajdon Karter, Robi Majers i Nensi Gibs iz Glamura, Veniti Fera, Ela i Tajma. Svi u septembru.

 

A post shared by XXY MAGAZINE (@xxymagazine) on

Ipak najveći "exit" imala je Aleksandra Šulman, koja je napustila kromilo britanskog Voga nakon 25 godina! Aleksandru je nasledio prvi muški urednik izdanja - Edvard Eninful. Saudijska princeza Dina Aldžuhani Abdulaziz, takođe je napustila Vog Arabiju u aprilu, nakon samo dva izdanja koje je uređivala kao glavna urednica.

 

5. Šest novih imena je postavljeno na bitne pozicije u print i didžital sferi

 

Natali Masenet, osnivačica onlajn sajta Net-a-porter postavljena je na mesto generalnog direktora u Farfetču, dok je Jasmin Sivel, strit stajl ikona angažovana kao potpredsednik odeljenja za stil i kreativu. Nina Garsija je zamenila Robi Majers u američkom Elu, dok je Radika Džons došla u Veniti Fer, a pomenuti Eninful nasledio Aleksandru Šulman u britanskom Vog izdanju. Bivša dizajnerka Marka Džejkobsa, Luela Bartli sada je glavna u dizajnerskom sektoru za Kalvin Klajn džins.

 

Viktorija Bekam, buduća Dajen von Furstenberg: Iz pre-fall kolekcije za 2018. stižu fantastične ladylike ideje za hladne dane sa potpisom britanske ikone stila (FOTO)

 

6. Četiri radnje / brendova takođe zatvoreno

 

Esti Loder je svoju liniju za negu kože (The Estee Edit), koja je trebalo da osvoji milenijalce, zatvorio, dok je britanski brend Sibling takođe prekinuo sa radom, dve godine nakon smrti dizajnera Džoa Bejtsa. Topšop je ukinuo svoju skuplju liniju (Unique), dok je pariski koncept stor "Colette" takođe zatvorio svoja vrata nedavno.

 

7. Sedam istaknutih stvaralaca modnog i bjuti sveta napustilo nas je ove godine

 

A post shared by colette (@colette) on

Ove godine napustili su nas omiljeni couture majstor Azedin Alaja, osnivači Konde Nast grupacije, Plejboja, YSL-a i Loreala - S.I. Njuhaus, Hju Hefner, Lilien Beternkort i Pjer Berž. Oprostili smo se i od bivše predsednice Fendi kuće - Karle Fendi, kao i urednice Glin Obrajen.

 

8. Dva muškaraca su optužena za različite seksualne napade

 

Afera "Harvi Vajnstajn" nije prva koja je u fokus stavila neko nedolično ponašanje. Pre holivudskog producenta mediji su se bavili čuvenim Terijem Ričardsonom, fotografom za koga se odavno šuškalo da je često prelazio granicu pristojnostii, da bismo u decembru saznali kako su dva muška modela optužila Brusa Vebera za nedolično ponašanje.

 

9. Sestre Kardašijan - Džener klana lansirale su 15 bjuti linija lansirale, dok je čak 10 miliona samo za jedan dan zaradila KKW i Kajli kozmetika!

 

Kardašijan & Džener su apsolutno dominirale u bjuti svetu sa svojim linijama. Kim je KKW bjuti lansirala u junu i od tada prezentovala čak 5 različitih linija unutar nje, dok je Kajli sa Kajli kozmetikom uspela ove godine da dostigne jednu milijardu zarade sa 12 linija unutar sopstvene bjuti kompanije. Neverovatna informacija je podatak da je rođendanska kolekcija Kajli kozmetike u jednom danu imala zaradu od 10 miliona, dok je parfem KKW Fragance u novembru iskeširao - isto toliko.

 

A post shared by KKWBEAUTY (@kkwbeauty) on

10. 19 izlazaka mini Sindi

 

A post shared by Kaia (@kaiagerber) on

Ovogodišnja kraljica pisti bila je Kaja Gerber, koja je obeležila jesenju Nedelju mode. Šesnaestogodišnja naslednica Sindi Kraford imala je debi na Kelvin Klajn reviji, da bi zatvorila FW spektakularno na Šanelu na PFW.

 

5 grešaka koje pravite kada stavljate parfem: Francis Kurkdjian je tu da ih iskoreni

 

11. 50 naslovnica sa nekim od članova prodice Hadid

 

A post shared by Kaia (@kaiagerber) on

Ako ste poverovali da su sestre Hadid bile potisnute u drugi plan nakon Kaje, sada više ne verujete u to.

 

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid) on

Điđi, Bela i Anvar su ukupno bili zvezde čak 50 različitih naslovnica. Bela dominira sa 30, od kojih je čak 8 bilo za Vog. Sledi je Điđi sa 16, Anvar ima četiri.

 

A post shared by Anwar Hadid (@anwarhadid) on

Mama Jolanda ima jednu.

 

BONUS MOMENAT

Izlazak na pistu koji će ostati upamćen kao najveći modni momenat 2017. godine

 

Epski momenat režirala je Donatela, koja je za reviju kojom se obeležilo 20 godina od smrti njenog brata, obratila čuvenim Đanijevim devojkama: Sindi, Naomi, Karli, Klaudiji i Heleni. Omiljene devojke slavnog kreatora koji je tragično nastradao ispred svoje kuće 1997. godine, zatvorile su prolećnu kolekciju prikazanu na MFW. Izlazak čuvene petorke odevene u zlatne haljine zaustavilo je svima dah, ovacije su usledile kao i konstatacija da nijedna generacija ne može biti poput njih.

 

makonda-tracker