Svaka dama mora da zna

5 grešaka koje pravite kada stavljate parfem: Francis Kurkdjian je tu da ih iskoreni

0

Sam izbor parfema mnogo govori o čoveku. Parfem je stvar ličnog ukusa, senzibiliteta. Međutim, pravilno nanošenje nije tako česta pojava, verovali ili ne, što ostavlja utisak nepoznavanja te čarobne veštine. To je trenutak kada "na scenu stupa" slavni dizajner mirisa Francis Kurkdjian, koji otkriva velike tajne...

foto: Youtube Screenshot
foto: Youtube Screenshot

1. Ne trljajte parfem kada ga nanesete na zglob

 

Nešto što su nas učile mame i bake, moramo sada da ispravimo. Malo mirisa na zglobovima, ostaje na zglobu i ne utrljavamo, niti prenosimo na vrat.

Trenje stvoreno trljanjem, zagreva kožu koja proizvodi enzime koji menjaju miris. Jaki i srednje jaki parfemi su najpodložniji ovom uticaju, kaže Kurkdjian, piše Elle. "Što se tiče cvetnih kada se 'greju' trenjem, onda gube na svežini."

2. Pravilno odlaganje

 

Parfem je osetljiv na promene u okolini.

Nije preporučljivo da bočica se premešta sa hladnog do toplog prostora, jer promena temperature utiče na neočekivane hemijske reakcije unutar sastojaka. Toplo - hladno utiču na svežinu, ultraljubičasti zraci izazivaju promene parfemske boje žutih tonova u zelene. Isto kao šte ne biste ostavili bocu šampanjca na suncu, tako je i sa parfemima", opominje stručnjak.

Parfem je njihov lični pečat, ali i NAJJAČE ORUŽJE: 8 tajni dama čiji se miris pamti (FOTO)

 

3. Birajte manja pakovanja

 

Parfem bi trebalo konzumirati brzim tempom, ali ako ste sporiji konzument podsetićemo vas da u velikim pakovanjima ulazak kiseonika razbija molekule mirisa i tako se menja sastav. Zato, Kurkdjian savetuje da se opredelite za manja pakovanja kao idealno rešenje.

 

4. Ne izbegavajte veštake mirise

Obožavamo ideju o prirodnim parfemima, ali moramo da budemo svesni realnosti - da njih nema puno u našim mirisima. Najpopularnija nota mošus, životinjskog je porekla, ali mirisi božura i đurđevka ne mogu da se dobiju prirodnim putem, jer ne oslobađaju arome i zato se spajaju sa sintetičkim molekulima. Hemijske reakcije su testirane i bezbedne od strane zdravstvenih organizacija."

5. Kada treba naprskati parfem na kosu

Parfem ne traje dugo na suvoj koži i nikad ga ne pokrivajte odećom. Zato je preporučljivo da ga ciljate na određene tačke, laktove, kao i zglobove na rukama. Izuzetak pravimo kada smo izloženi visokim temperaturama - tada se više znojimo i prirodni mirisi brzo uništavaju parfem. U tim slučajevima stavite malo parfema na kosu ili garderobu", savetuje Kurkdjian.

makonda-tracker