Uvek savršena frizura

Masna i prljava kosa? Nikad više! Evo kako da rešite problem U KORENU (FOTO)

0
Pre nego što posegnete za gomilom preskupih preparata, pogledajte u svojm domu. Sigurno imate sve sastojke koji su vam potrebni za čistu i lepršavu kosu!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Masna vam je kosa već dan nakon pranja? Stalno vas prati onaj grozan osećaj mlitave, neuredne i nemoguće kose koju je teško očešljati, pokupiti u rep i zbog kojeg se osećate loše? Bez brige, problem masne kose i vlasišta muči mnoge, a neki se s tim problemom bore već i nekoliko sati nakon samog pranja kose.

 

Pink kosa je njen zaštitni znak već godinama: A da li možete da je zamislite u nekom drugom izdanju? (FOTO)

 

Osim što izgleda nehigijenski, nakupljena masnoća može uzrokovati svrab, crvenilo, ospadanje kose (zbog nakupljenih bakterija) i druge probleme koji se naizgled čine nerešivima. Srećom, priroda i u ovom slučaju nudi kvalitetna, jednostavna i isprobana rešenja koja i vama mogu pomoći. Da biste rešili posledicu, treba potražiti uzrok.

 

Šta uzrokuje taj strašan izgled masne kose?

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

 

foto: Shutterstock

 

Uzroci masnog vlasišta

 

Problem masnog vlasišta i kose ponekad je posledica neurednog pranja kose ili nepravilne, masne ishrane, a češće prekomernog lučenja loja iz lojnih žlezda. Hiperaktivnost ovih žlezda po pravilu je posledica viška muških hormona u organizmu ili prevelikog broja receptora za te hormone pod kožom vlasišta.

 

Receptori su molekuli osjetljivi na određene hemikalije, koje putem takvih receptora postaju aktivne u tkivima. Hormoni mogu biti privremeno ili trajno poremećeni. Ako je poremećaj privremen, mogao bi vam pomoći uredan san, miran život i zdrava ishrana. Ali ako vam to ne pomaže, znači da je vaš hormonalni problem hroničan.

 

Ovo je previše i od nje: Zbog jedne MALENE promene Rijana na oštroj meti fanova (FOTO)

 

Nije lako delovati na rad žlezda s unutrašnjim lučenjem, ali puno će vam pomoći održavanje vrhunske higijene vlasišta. Ukoliko imate masnu kožu i kosu, perite ih svaki dan da biste sprečili taloženje masnoća, stvaranje peruti, začepljenje pora i razvoj infekcija. Izbegavajte vrlo agresivne šampone za masnu kosu, jer prejako isušuju teme i nadražuju lojne žlezde. Bolje je koristiti blagi šampon za često pranje, na primer dečji. Najbolje je koristiti prirodna sredstva za tretman masne kose.

 

 

Prirodne recepte potražite na sledećoj strani

 

 

foto: Profimedia

 

 

1. Ispiranje limunovim sokom

 

Zahvaljujući limunskoj kiselini, limun je spasonosan plod za žrtve masne kože i kose. Iscedite 2 cela limuna i umešajte u 4 decilitra vode. Nakon svakog šamponiranja, lagano osušite kosu peškirom, a potom masirajte vlasište s ovom tečnošću. Ostavite je na vlasištu 5 minuta i potom isperite mlakom vodom.


Zaboravite na skupe preparate: Recept od samo 4 sastojka koji TRAJNO ispravlja kosu! (VIDEO)

2. Limun i sirće

 

Budite kreativni i kombinujte limun s drugim sastojcima, koji takođe smanjuju aktivnost lojnih žlezda. Limun se odlično slaže s jabukovim ili vinskim sirćetom, čiji je glavni adut protiv masti sirćetna kiselina. U 2 decilitra vode ulijte 2 kašike sirćeta i sok od 1 limuna. Nakon šamponiranja, isperite teme prvo s ovom smesom, a onda s mlakom vodom.

 

3. Limun i čaj

 

Napravite 2 decilitra zelenog, crnog ili čaja od metvice. Kad postane mlak, iscedite u njega pola limuna. Nakon šamponiranja nanesite smesu na kosu i vlasište. Ostavite 10-ak minuta pa isperite u mlakoj vodi. Čaj sadrži taninsku kiselinu, koja djeluje adstringentno (skupljajuće) na kožu i tako suzbija lučenje masti. Ako ste trenutno bez limuna, možete se poslužiti samo čajem ili razređenim sirćetom, ali uvek je bolje da je među sastojcima i limunov sok.

 

Još zanimljivih recepata potražite na sledećoj strani

 

 


 

foto: Shutterstock

 


4. Ulje od hamamelisa

 

Ulje od američke leske ili hamamelisa snažan je adstringent i znatno pomaže kod problematične kože. Nakapajte u šoljicu 4 kapi ovog ulja i 2 kašike vode, te dobro promešajte. Umočite komad vate u ovu smesu i namažite vatom teme. Ponavljajte najmanje tri puta nedeljno, a ako vam se vlasište jako masti, možete ovaj tretman sprovoditi i svakodnevno.


Jedna čaša voda može da otkloni problem koje MNOGE žene imaju: Kosa može da vam bude zdrava ukoliko uradite ovo...

5. Razređeno bezalkoholno pivo

 

Pivo odstranjuje višak masti i ulepšava kosu. Pomešajte čašu svetlog piva (bezalkoholnog) s čašom vode i s tom smesom isperite kosu nakon šamponiranja. Ostavite smesu na kosi 3 do 5 minuta i potom dobro isperite mlakom vodom.

 

6. Soda bikarbona

 

Beli kristalni prah još je jedno vredno priručno sredstvo protiv masne kose i vlasišta. U litar vode naspite 2 - 3 kašike sode bikarbone i dobro promućkajte. Nanesite smesu na kosu i vlasište i ostavite 20-ak minuta. Potom operite kosu šamponom kao i obično, te isperite mlakom vodom. Provodite ovaj tretman tri puta nedeljno.

7. Suvo odmašćivanje

 

Da biste upili višak ulja s kose i vlasišta, pospite ih dečjim puderom, prahom od sandalovine ili kukuruznim skrobom. Pustite sredstvo da deluje 5 minuta i potom iščetkajte. Ova metoda nije prikladna ako imate slabu kosu koja je sklona lomljenju i opadanju.

 

Kako bi trebalo prati i ispirati masnu kosu, potražite na sledećoj strani

 

 

 

foto: Profimedia


Korisni saveti prilikom pranja, ispiranja i sušenja kose

 

Prilikom pranja, masirajte vlasište vrlo nežno, kako kosu ne biste oštetili. Dobro isperite vlasište, da uklonite svaki ostatak šampona i pene. Ne sušite kosu agresivno. Po mogućnosti, nežno je prosušite peškirom. Ako imate vremena, pustite kosu da se sama osuši na suncu.

 

Ona sve može da ponese i njoj sve stoji, ali ova frizura je zabrinula fanove: Da li je sada preterala Sara Jovanović sa ovim novim imidžom? (FOTO)

 

Ishrana protiv masne kože i kose

 

Klonite se hrane bogate zasićenim mastima, pržene hrane i rafiniranog šećera. Priklonite se sirovom voću i povrću, sušenom voću, orašastim plodovima i semenkama. Umesto veštačkih sokova pijte sveže voćne ili povrćne sokove i puno obične ili izvorske vode.

makonda-tracker