pravi se lako

Evo šta stručnjaci misle o trendu sa TIk Toka: Da li je ulje od luka dobro za kosu?

0

Ulje od luka za kosu je u stvari ekstraktovan sok od luka, koji nanosi na kosu i ožu glave. 

Može li ulje od luka da pomogne kod nekih problema sa kosom?
Može li ulje od luka da pomogne kod nekih problema sa kosom?foto: Shutterstock / Inside Creative House

Na društvenim mrežama odnosno na Tik Toku ovih dana ima dosta klipova u kojima korisnici pričaju o ulju od luka kao tretmanu za kosu. 

 

Ulje se pravi kod kuće, a dovoljno skuvati i iscediti ulje od luka. Kako bi proverili da li ovo zaista deluje, portal "InStyle" je na ovu temu razgovarao sa stručnjacima za kosu. 

 

Ulje za kosu je zapravo ekstraktovan sok od luka koji se posle stavlja na kožu glave i na kosu.

 

Ulje se može praviti od više vrsta luka
Ulje se može praviti od više vrsta luka foto: Shutterstock/kai keisuke

- Ovo uopšte nije novost. Ima dosta onih koji dugo koriste ovaj tretman kao prirodni lek kod svoje kuće. Postoje i brojni proizvodi na tržištu koji dugo koristie luk kao jedan od sastojaka. Ovo ulje je potpuno bezbedno za upotrebu kod većine ljudi, ne postoji određen tip ili dužina kose koja ne bi smela da ga koristi. Međutim, zavisi od toga kako vaša koža reaguje na luk, pogotovo ako imate alergije. Na to morate obratiti pažnju, ali ovaj tretman je najbolji za one koji žele da stimulišu rast kose i povećaju volumen kose - kaže Džon Kaen, hirurg za kosu i osnivač ambulante Beverli Hils "Hair Restoration". 

 

Do sada je sprovedeno više studija i istraživanja po kojima je moguće da ulje od luka može da pomogne ljudima koji imaju problem sa gubitkom kose, kao i da na adekvatan način reguliše zdravlje kose i vlasišta.

@aayurvedam Homemade Onion Hair Oil #onionhairoil #hairoil #hairproblem #hairgrowth #haircare #aayurveda #aayurvedic #aayurvedicremedy ♬ original sound - Aayurvedam

Još uvek se prave studije na ovu temu pošto je neophodno još istraživanja da se sve ovo sa sigurnošću dokaže, ali pojedini stručnjaci već podržavaju tu teoriju. 

 

- Luk sadrži dosta sumpora za koji se smatra da jača kosu, pošto keratin koji se nalazi u kosi takođe ima sumpor. Luk ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva, što može da pomogne u održavanju zdravlja vlasišta - smatra dermatološkinja Marisa Garšik.

 

- Luk takođe sadrži dosta kalijuma, antioksidanasa i aminokiselina. Ali potrebno je više istraživanja da bi se sa sigurnošću tvrdilo da ulje luka pomaže rastu i zdravlju kose. Važno je zapamtiti da ovaj kućni lek možda neće da funkcioniše na sve tipove kose i da ostanete na realnim očekivanjima o njegovom mogućem učinku - kaže drf Kaen

 

Kako se napraviti ulje od luka?

 

Crveni luk bi trebalo više da pomaže kod rasta kose
Crveni luk bi trebalo više da pomaže kod rasta kosefoto: Fotostand / Reuhl / imago stock&people / Profimedia

Za početak, zavisi od kog luka želite da napravite ulje, pošto svaki ima drugačije prednosti. 

 

- Crveni luk ima više antioksidanata, a oni pomažu kod stimulacije rasta kose i smanjuju opadanje. Beli luk ima više sumpora. Za njega se takođe smatra pomaže kod rasta kose, ali i kod peruti - kaže dr Garšik. 

 

Na Tik Toku ima dosta klipova sa više različitih načina pripreme,. Neki seckaju luk, izvlače i kuvaju sok i stavljaju ga na kožu glave i kosu.

 

No, po dr Kaenu, luk može da se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa nekim drugim uljem kao što je na primer kokosovo ulje. Po njemu tako se ulje lakše nanosi na kosu.

@mayameri_4

It really working good on me onion oil

♬ original sound - Mayasmomy

Garšikova takođe navodi da se sok od luka može izmešati i sa limunovim sokom ili aloe verom. Prvo može da zataška miris luka, a drugo smanjuje moguće iritacije. Takođe, preporuka je da ulje koristi pre pranja kose, baš zbog svog mirisa. 

 

Međutim, zapamtite da se istraživanje još sprovode na ovu temu, koja imaju zadatak da otkriju da li ovo može da bude medicinski dokazano. 

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker