ali budite pažljivi

Ovaj trend je PREPLAVIO TIK TOK, ali budite oprezni! Postoji sjajan način da kosa izgleda urednije, ali – ne preterujte

0

Tik Tok su preplavili klipovi u kojima influenseri pokazuju kako uz jednu caku vaša kosa može da izgleda urednije 

 

Trik uz pomoć koga vaša kose da izgleda urednije je jedan od glavnih trendova na Tik Toku
Trik uz pomoć koga vaša kose da izgleda urednije je jedan od glavnih trendova na Tik Toku foto: Screenshot Youtube / Adrana

Nova kosa, mlada, koja raste po liniji vlasišta, poznata i kao "bebi dlake", u poslednje vreme koristi se kao trik da uokvirimo lice i istaknemo njegovu prirodnu lepotu.

 

To mogu biti prirodne velus dlake (slične onima koje se nalaze po celom telu) i obično su kraće i finije od ostalih na glavi. Dakle, velus je termin za tanku, nežnu, kratku i svetlu dlaku, dok se recimo kosa, obrve i trepavice nazivaju terminal dlakama. 

 

A zalizani pramenčići su nešto što praktikuju mnoge poznate zvezde kao što su na primer FKA Tvigs ili Loren London. I zaista su napravili trend od toga. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

 

Zalizivanje ivica obično uključuje zaglađivanje veoma jakog gela preko vaših bebinih dlačica pomoću posebne četkice za ivice (i li dobre četkice za zube, ako ste tradicionalni ) i stvaranje neke vrste zamaha ili kovitla.

 

Ali nakon svih tih proizvoda i truda koji su potrebni da se vaše bebine dlake očešljaju na svoje mesto, potreban je samo jedan nalet vrućeg vazduha tokom vlažnog dana da izbriše sav vaš naporan rad.

 

Za mnoge devojke sa grubljim tipom kose prirodne ivice se ne mogu formirati zbog teksture njihove kose. Uprkos  pokušajima, njihove ivice ponovo se savijaju nakon svega nekoliko sati ili, u nekim slučajevima, i minuta. Neki tvrde da je rešenje jača kontrola, ali dosta dama je potpuno prevazišlo ovu dilemu i okrenulo se relaksatorima. To su hemijski tretmani kose koji se obično koriste za ispravljanje kose.

 

 

Oznaka #relaxedges na TikTok-u ima preko dva miliona pregleda i usmerava gledaoce na beskonačne video snimke korisnika koji snimaju sebe kako primenjuju relaksatore na ivice.

 

Neki to izvode sa preciznošću stručnjaka, a drugi s opipljivom nervozom početnika. U svakom slučaju, oni teže istom cilju:

 

- Releksator može da ublaži pregib lokni, opuštajući ih. Zbog čega će one duže biti položene - kaže frizerka Kija Rajt iz Los Anđelesa.

 

Influenserka Džez Tarner je jedna od kreatorki koji je nedavno podelila svoj proces opuštanja "bebi kose" na TikTok-u. Ona kaže da je odlučila da opusti svoju liniju kose kako bi postigla besprekornu mešavinu sa svojim ekstenzijama i veću zaštitu od vlage. Navodi da treba da manje odnosno slabije da zategne dlačice kada ih polaže, pošto to rezultira manjim oštećenjem.

 

Međutim, iako ovaj trik zvuči logično, stručnjaci nisu previše oduševljeni ovim trendom.

 

Šta je relaksator?

 

@kurly.kii This summer got my edges acting a little different lol what edge control should I try next? #naturalhair #hair #curlyhair #fyp #edges #wigreview ♬ B.S. - Jhené Aiko

Stvoren 1909. godine, relakstator se odnosi na hemijski tretman koji se koristi za ispravljanje ili opuštanje ovih pramenčća.

 

- Relaksator razbija disulfidne veze tako da kosa može da leži ravno. 

Međutim, šansa da se opečete i ošteite kosu je i dalje velika - kaže Tonia Lejn, kozmetički hemičar.


- Nekada opuštanje ivica može doneti više štete nego koristi - kaže sertifikovani dermatolog Houp Mičel iz Ohaja.

 

Dr Mičel objašnjava da „često opuštanje perimetra kose može dovesti do sekundarnog stanjivanja i gubitka kose“, kao i do alopecije zbog trajnog oštećenja vlasišta izazvanog hemijskim opekotinama kao rezultatom upotrebe relaksatora.

 

Koji su neželjeni efekti relaksatora?

 

 

Bez obzira na sve korisne stvari, možda ćete želeti da ponovo razmislite korišćenju relaksatora. Naime, nedavne studije su otkrile vezu između relaksatora i raka.

 

Tačnije, studija Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) otkrila je da redovna upotreba hemijskih proizvoda za ravnanje kose može udvostručiti rizik od raka materice.

 

- Moćne hemikalije koje se nalaze u relaksatorima kose su poznati endokrini disruptori i udisanje ili dolazak u direktan kontakt sa ovim hemikalijama može izazvati apsorpciju u telo tokom procesa ispravljanja kose. Ovo izlaganje kancerogenim hemikalijama može povećati rizik od razvoja hormonskih karcinoma. Kao dermatolog, ne preporučujem opuštanje perimetra kose - upozorava dr Mičel.

 

Bonus video: 

 

 

 

 

 

makonda-tracker