bez hemikalija

Iznenadiće vas kako deluje: 8 prirodnih načina da ubrzate RAST KOSE

0

Svako od ovih domaćih sredstava priprema se za samo nekoliko sekundi, a njihov efekat je snažan.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Najbrži način da imate dugu kosu jeste da odete kod frizera i stavite nadogradnju. To nije sjajno rešenje, jer na taj način oštećujete svoju dlaku, zatvarate pore, a i sve što nije prirodno uglavnom je očigledno.

 

Daleko je efikasnije pospešiti rast kose.

 

U proseku, kosa raste pola milimetra dnevno odnosno oko centimetar i po mesečno. Ako želite da saznate kako da vam pođe za rukom da vaša kosa dobije na dužini, predstavljamo homemade preparate uz pomoć kojih ćete uspeti u tome.

 

 

  • Avokado i kokosovo ulje

 

Ovaj tretman je fenomenalan iz više razloga. Avokado i kokosovo ulje kosi daju sjaj, ako je suva, eliminišu perut i štite kosu od nepovoljnog uticaja sunčevih zraka. Utrljajte 15 ml ulja u kosu, od korena do vrhova. Pre toga pripremite avokado (potrebno je da i njega dobro izgnječite, a što je zreliji ― to bolji) i nanesite ga na vrhove. Nakon petnaestak minuta kosu isperite hladnom vodom te je operate kao i obično.

 

Napomena: Tretman radite jednom sedmično.

 

  • Ricinusovo ulje

 

Ovo ulje je poprilično masno. Dodajte ga u regenerator ili pomešajte sa bademovim uljem i umasirajte ga u teme. U slučaju da se susrećete sa ozbiljnim problemima, kao što su opadanje ili proređivanje kose, ovo će vam sigurno pomoći.

 

  • Bademovo ulje

 

Efikasno je, jer sadrži masne kiseline te čini vašu kosu mekanom, a istovremeno je čini i jačom. Sve što je potrebno da uradite je da uzmete 20 ml ulja (manje ili više, u zavisnosti od dužine i gustine kose) i da ga utrljate u kosu. Nakon 15 minuta kosu isperite hladnom vodom i šamponom je operite.

 

Napomena: Ako želite da kosi pružite neophodne hranjive sastojke, tretman radite jednom sedmično. Za suvu ili oštećenu kosu, potrebno je da bademovo ulje nanosite dva puta sedmično.

 

  • Maslinovo ulje i žumance

 

Odličan spoj za domaću masku jer su ovi sastojci bogati proteinima, vitaminima i hranjivim masnim kiselinama. Žumance ne samo da će učiniti vašu kosu mekšom, sjajnijom i zdravijom već će joj pomoći i da brže raste.

 

Pomešajte dva žumanca sa 30 ml maslinovog ulja, mešavinu razredite sa oko 70 ml vode i posle toga masku temeljno nanesite u koren kose. Isperite nakon 15 do 20 minuta.

 

Napomena: Masku koristite dva do tri puta mesečno.

 

lokne, frizura, osmeh, sreća, Plava kosa, plavuša, horoskop
foto: Shutterstock
  • Sirće

 

Svi znamo da sirće ima neprijatan miris, ali kosi pomaže da vrati svoju optimalnu pH vrednost, vraća joj prirodni sjaj i jačinu te je čini manje podložnom lomljenju, pucanju i opadanju. Vaša kosa je blago kisela i tretman sirćetom ne može da joj našteti, jer pH vrednost kose varira od kisele 3,5 do neutralne 5,5, što znači da alkalni proizvodi za negu kose imaju tendenciju da poremete ravnotežu.

 

Za ovaj tretman je potrebno da pomešate sirće i vodu.

 

Napomena: Koristite za završno ispiranje, nakon šampona.

 

  • Maska od jajeta i jogurta

 

Za ovu masku vam je potrebno jedno jaje, 60 ml jogurta i 60 ml majoneza. Promešajte jaje, pa dodajte jogurt pa majonez. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Dobijenu masku nanesite na teme i kosu (potrebno je da sva kosa bude prekrivena).

 

S obzirom na to da maska treba ostati na kosi sat vremena, najbolje je da preko nje prebacite plastičnu kesu ili kapu za tuširanje, kako ne bi kapala. Prilikom ispiranja, koristite hladnu vodu i veoma blag šampon.

 

  • Ruzmarin

 

Ova moćna biljka neguje i jača kosu, rešava problem proređene kose i stimuliše dlaku. Skuvajte dve kašičice lišća sušenog ruzmarina (prethodno ga izdrobite) u 300 ml vode i tu smesu nanesite na kosu i koren, počevši od vrha.

 

Napomena: Koristite nakon pranja.

 

  • Maska od banane

 

Savršeni izbor za kućni tretman rasta kose. Banane su veoma bogat izvor kalijuma i vitamina A, C i E. One vam mogu pomoći da kosa brže raste i bude zdravija. Potrebno je da izgnječite jednu bananu (ili više, u zavisnosti od dužine kose) i da je naneste na kosu i teme.

 

Naravno, birajte što zrelije banane. Nakon što masku nanesete na kosu, prekrijte je plastičnom kesom preko koje ćete staviti vruć peškir (možete koristiti i fen, kako bi se sastojci što pre apsorbovali). Isperite nakon deset minuta.

 

Napomena: Pobrinite se da bananu što bolje izgnječite, jer je veće komade veoma teško isprati iz kose.

 

 

makonda-tracker