da li ste među njima?

ŠTO PRE PROMENITE NAVIKE: Većina žena pravi ovih 6 GREŠAKA koje uništavaju kosu!

0

Promenite rutinu i brzo će se videti rezultate

foto: Profimedia
foto: Profimedia


San ima pozitivan učinak na izgled kože, ali mnoge žene često zaborave kako spavanje može uticati i na kosu. Ovaj uticaj može se odvijati i u pozitivnom i u negativnom smeru. Ipak, postoji nekoliko načina na koji možete umanjiti moguća oštećenja kose.

 

1. Odlazite na spavanje s mokrom kosom

 

Kosa je najslabija kada je mokra pa bi spavanje s mokrom kosom moglo prouzrokovati oštećenja i razdeliti vrhove. Trljanje o jastučnicu noću ako je kosa vlažna, može dodatno zamrsiti kosu. Stoga, obavezno osušite kosu pre nego legnete naspavanje.

 

2. Spavate s podignutom kosom ili kosom u punđi

 

Spavanje s gotovim frizurama takođe može oštetiti kosu. Ako gumicu ili ukosnice nosite na istom mestu ceo dan ili svake noći dok spavate one će ostaviti traga na kosi, oslabiti je i povećati rizik od njenog lomljenja. Ako zbog nekog razloga niste u mogućnosti spavati s puštenom kosom, onda umesto klasičnog repa napravite pletenice koje će smanjiti opterećenje vlasi, a ujutru ćete se probuditi s valovitom kosom.

 

3. Ne koristite elastične gumice za kosu

 

Ako se ipak odlučite koristiti gumicu pobrinite se da ona bude istovremeno mekana i elastična. Izbegavajte čvrste gumice, posebno ako je vlažna kosa jer se može stvoriti nabor koji se kasnije moći ukloniti. Alternativa neka budu gumice napravljene od tkanina, a posebno izbegavajte gumice koje imaju metalni deo.

 

4. Ne češljate kosu pre spavanja

 

Četkanje kose pre spavanja može doprineti njenom boljem zdravlju. Vaše vlasište proizvodi prirodna ulja, a četkanjem suve kose raspodjeljuje se kroz pramenove. Na taj način potstiče se vlasište i folikul dlake na rast.

 

5. Spavate na pamučnim jastučnicama

 

Svila je nežnija od pamuka, što znači da neće biti tako gruba na vašojkosi kada položite glavu na jastučnicu napravljenu od ovog materijala. Ovakve jastučnice ne uzrokuju trenje u kontaktu s pramenovima kose te tako pomažu očuvanju vlasi.

 

6. Spavate s nalakiranom kosom

 

Ako ste koristili lak na kosi, preporučuje se da je ipak operete ili barem dobro iščetkate pre nego se krenete na spavanje. Neki lakovi za kosu drastično isušuju, a mogu povećati i rizik od lomljivosti vlasi. Ukoliko ne želite oprati celu kosu kako biste uklonili lak, utoliko je omekšajte s uljima ili regeneratorom nanesenim na suvu kosu.

 

 

makonda-tracker