BJUTI SAVETI

NEGA JE KLJUČ ZDRAVLJA I LEPOTE: Ovo su greške koje mogu imati fatalne posledice po vašu KOSU!

0

Pokušajte da ih izbegavate 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Osim nasledne ćelavosti (takozvane alopecije) ili hormonalnih poremećaja, takođe i pogrešna nega i navike stajlinga kose mogu biti uzrok za opadanje kose. Ako želiš punu, snažnu kosu, trebaš izbegavati sledeće greške. 

 

Svakodnevno pranje kose spada za mnoge žene u dnevnu jutarnju rutinu.

 

Nažalost, prečestim pranjem se kosa suši te postaje lomljiva. Naročito ako koristite šampone sa silikonima koji „deluju tako da čiste duboko i protiv ostataka i masnoće“. Osim toga, prečesto pranje kose izbacuje pH vrednosti vlasišta iz ravnoteže te tako jača opadanje kose. Zbog toga obavezno treba da se koristi koristiti blagi šampon.

Previše zategnuta kosa- Jako stegnut i napet rep ili pletenica, stisnute gumice za kosu i slično: i „zategnut“ stajling može negativno delovati na rast kose i vlasište. Naime, kosa se snažno napinje te se tako ekstremno oštećuje korien kose. Zbog toga treba češće nositi raspuštenu kosu. Dodatni savet: nakon „napete frizure“ treba naveče izmasirati vlasište – najbolje s revitalizirajućom vodicom za kosu.

 

foto: Profimedia

Prevelika vrućina fena i sl.- Naravno da ujutro nemamo vremena posušiti kosu na zraku. Usprkos tome treba pokušati povremeno izbeći feniranje. Naročito ako vidiš da ti opada kosa. Peglanje kose i slični tretmani „vrućinom“ također štete kosi – čak i više od fena, jer je kosa direktno izložena vrućini.

Često bojenje kose- Nije neka velika novost da je bojenje kose zapravo izlaganje kose „hemiji“. Većina klasičnih sredstava za bojenje kose sadrže toksične stvari (poput amonijaka) koji štete vlasištu i korenu kose te mogu pogodovati opadanju kose. Bojenje prirodnim sredstvima definitivno je bolje za kosu i vlasište.

 

Previše stresa- Trajni stres ne napada samo telo i psihu - nego i kosu! Razlog: u trenucima stresa je razina androgena povišena - a to pogoduje opadanju kose. Osim toga, u stresnim periodima se uglavnom i nezdravo hranimo.

 

foto: Profiemdia



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker