AH, TA KOSA

ZABORAVITE MAKAZE: Šest trikova da oštećenoj kosi povratite sjaj

0

Dobra vest je da ne morate baš odmah da zakažete kod frizera

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ako vam je kosa suva, izlomljena, krajevi su ispucali, to znači da je oštećena.

 

- Gotovo sve što radimo kosi, pranje, češljanje, sušenje, oštećuje površinski sloj dlake. Taj problem se dodatno produbljuje stilizovanjem kose, farbanjem, izbeljivanjem i drugim hemijskim procesima - kaže specijalista triholog Kevin Mansuko.

 

Kako se ova oštećenja talože na kosi, to utiče na strukturu dlake i postaje vidljivo golim okom. Srećom, postoje neke stvari koje mogu da vam pomognu da vratite stari staj oštećenoj kosi.

 

Mudro perite kosu

 

Baš kao što vodite računa o koži lica, važno je da brinete i o kosi.

 

- Pranje kose pogrešnim proizvodima može da dehidrira dlaku. Zato je važno da šampon i balzam prilagodite svom tipu kose - kaže Mansuko.

 

Ukoliko farbate kosu, on savetuje da obavezno koristite balzam ili neku kremu za kosu koja će da hidrira dlaku. Takođe, savetuje da koristite proizvode sa keratinom i glutaminskom kiselinom, pošto se oba nutrijenta gube farbanjem i izbeljivanjem kose.

 

 

Povećajte unos proteina

 

Kosa se sastoji od 90 odsto proteina, što je razlog zašto su frizeri i dermatolozi opsednuti tretmanima sa proteinom.

 

- Proteini jačaju kosu, štite je od gubitka vlage, čine je bujnijom i sjajnijom i, u izvesnoj meri, popravljaju oštećenu kosu - kaže dermatolog Frančeska Fusko.

 

Proteini za kosu obično se mogu naći u formi balzama, seruma ili maski sa visokim sadržajem proteina. Naravno, malo će pomoći i ako unosite ove nutrijente ishranom.

 

Nastavak na sledećoj strani

 

makonda-tracker