unikatno, neponovljivo i aposlutno savršeno

Cela planeta se zapitala šta to nosi Sloboda Mićalović u Veneciji: Ona je PRVA ponela tradicionalni srpski asesoar čije će ime zapamtiti i najveći svetski modni kreatori (FOTO)

1
U društvu poznatog reditelja Emira Kusturice, Sloboda Mićalović i Monika Beluči oduševile su venecijansku publiku ostavivši utisak koji će se dugo prepričavati, ali cela planeta se pitala samo jedno: Šta to nosi Sloboda Mićalović?
foto: Profimedia

Inače, jelek (od turskog yelek = prsluk) je deo narodne nošnje koji je zastupljen u nekoliko zemalja Balkana kao odevni predmet sve do sredine dvadesetog veka, kada se počinju nositi kostimi koji dolaze iz grada.

 

Kroj je bio autentičan za svaku oblast i razlikovao se po šarama, vezu, obliku, materijalu i ostalim detaljima. Obično su se koristili materijali kao što su pliš, sukno i čoja, na koju bi se dodavali razni vezovi, tračice i ukrasi, kako bi izgledali lepše, bogatije i zadržali svoju autentičnost.

 

Ukrasi koji su se kačili na jelek su se nazivali gajtani, a njihov broj na jeleku je pokazivao iz koliko je bogate porodice momak ili devojka.

 

Jeleke nisu nosile samo žene i devojke već i muškarci, ali sa manje ukrasa i detalja.

 

Mnoge poznate dame ovakve fotografije kriju od očiju javnosti, ali ne i ona: Sloboda Mićalović bez šminke lepša od porcelanske lutke (FOTO)

 

makonda-tracker