želi da ugreje srca

Dior je za nju napravio magiju: Priča iza kostima Lejdi Gage na otvaranju OI je zanimljivija nego što ste mislili

0

Inspirisano kabareom i stilom slavne Francuskinje iz šezdesetih, ovo izdanje je oduzelo dah milionima gledalaca širom sveta i naljutilo jednog kreatora.

Nastup Lejdi Gage na otvaranju Olimpijskih igara
Nastup Lejdi Gage na otvaranju Olimpijskih igarafoto: Eurosport/YouTube Printscreen

U Parizu su juče otvorene 33. Olimpijske igre, a najzapaženiji deo spekakularnog programa u Gradu svetlosti bili su nastupi međunarodnih superzvezda.


Ceremonija je završena povratničkim nastupom Selin Dion, a na samom početku videli smo američku pop divu Lejdi Gagu, koja je izvela "Mon Truc en Plumes", pesmu Zizi Žanmer.


Pevačica i dobitnica Oskara i Gremija sišla je niz stepenice kraj Sene prekrivena ružičastim perjem, okružena plesačima odevenim u crno i priredila performans za pamćenje, kako je i navikla svoju publiku.

 

Modno izdanje Lejdi Gage na otvaranju Olimpijskih igara

 

Iza Gaginog izgleda na otvaranju OI u Parizu stoji francuska modna kuća Dior, koja je kreirala prilagođene kostime, za koje su koristili nojevo perje odbačeno mitarenjem, što znači da nijedna ptica nije povređena da bi nastalo ovo-remek delo.

Dior haute couture izdanje sastojalo se od crnog korseta i satenskih dubokih gaćica, s kojih se u jednom delu nastupa pružala i raskošna suknja sa šlepom, prekrivena crnim i roze perjem i šljokicama. Sve su pratili Diorov ekstravagantni (Kako drugačije? Pa, to je Lejdi Gaga!) aksesoar za glavu i bundica koji su u međuvremenu pomerani, rukavice i cipele istog brenda, koji je obukao i Gagine plesače.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)

 

Kako je istakla na Instagramu, Lejdi Gaga je želela da "napravi performans koji će ugrejati srce Francuske".

 

Kako bi se pripremio, Gagin tim je iznajmio pompone iz arhive "Lidoa", poznatog pariskog kabarea, a pevačica je otkrila zanimljivu vezu sa Zizi Žanmer: slavna Francuskinja je igrala u mjuziklu Kola Portera "Anything Goes" u filmu iz 1953, a to je bila i prva džez pesma Lejdi Gage.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)


Kontroverza oko kostima Lejdi Gage na otvaranju OI


Nakon nastupa američke zvezde na otvaranju Olimpijskih igara, društvenim mrežama počela je da širi objava Antonija Vakarela, kreativnog direktora modne kuće Yves Saint Laurent, koji nije zadovoljan kostimom koji je Gaga nosila u Parizu.


On je podelio YSL skicu izdanja koje je Iv Sen Loran napravio za Zizi Žanmer, svoju prijateljicu, davne 1963. godine, pored fotografije Lejdi Gage i napisao:


Kakva sramota... Više nema dostojanstva.

 


Vakarelo je u međuvremenu obrisao ovu fotografiju s Instagrama, a komentari su mahom negativni jer mnogi veruju da ove kreacije nisu toliko slične da bi Dior mogao biti optužen za kopiranje.


"Je li Dior to izmislio rukavice preko laktova?", "Ovo nije čak ni slično, a kamoli kopija", "Gledam i ne vidim šta je problem"... neke su od reakcija.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Konferencija srpskih sportista pred OI

 

makonda-tracker