istorija mode

Divlja, neukrotiva OPSESIJA ROBERTA KAVALIJA: Nešto što je postojalo mnogo pre njega pretvorio je u svoj zaštitni znak

0

S modnom klasikom nema uvek mnogo prostora za guranje stvari napred i transformacije, ali za majstore kao što je bio Kavali to je samo još jedan izazov

Roberto Kavali imao je ogromnu ljubav prema animal printu
Roberto Kavali imao je ogromnu ljubav prema animal printufoto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Legendarni italijanski modni kreator Roberto Kavali preminuo je juče u 84. godini, javio je Corriere della Sera.


Od prve kolekcije, koju je predstavio početkom sedamdesetih u Parizu, prešao je ogroman put i etablirao se kao jedan od vodećih dizajnera 20. veka.


Odrastao je u umetničkoj porodici i pohađao Institut umetnosti u rodnoj Firenci, gde se koncentrisao na štampanje na tekstilu, a dok je još bio student napravio je niz cvetnih dezena koji su privukli pažnju vodećih italijanskih fabrika čarapa.

Tokom šezdesetih je usavršio revolucionarnu tehniku štampanja na koži, čime je na sebe skrenuo pažnju slavnih kuća kao što su Hermès i Pierre Cardin.


Međutim, iako se tokom svoje višedecenijske karijere često vraćao floralnim motivima, karijeru Roberta Kavalija obeležio je animal print, dezeni inspirisani životinjskim šarama.

 

Sindi Kraford u Kavalijevoj haljini s tigrovim šarama
Sindi Kraford u Kavalijevoj haljini s tigrovim šaramafoto: EPA PHOTO ANSA/ALESSANDRO BIANCHI

Animal print nikada ne izlazi iz mode i lebdi u stratosferi modnih trendova, a svakih nekoliko godina u njega su usmereni svi reflektori. Dezeni inspirisani životinjama bili su uveliko klasika i u ženskoj modi od sredine 20. veka, kada su bili rezervisani za aristokratske krugove.

 

Tada su print leoparda, zebre i jaguara postali uobičajeni u popularnoj kulturi, a nosile su ih velike rok zvezde sedamdesetih, poput Roda Stjuarta, Debi Hari i Marka Bolana, što im je pomoglo da se izdvoje i pozicioniraju među modne ikone svoje ere.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LILY et Cie (@lilyetcie)


Vremenom je i Roberto Kavali počeo da obogaćuje svoje kolekcije zasićenim, raskošnim životinjskim šarama, a devedesetih je zacementirao svoje mesto na čelu ovog trenda, tako da se do danas animal print vezuje za njegovo ime. Kako je objasnio, često su ga inspirisala egzotična putovanja.


Moj san je da u bližoj budućnosti organizujem veliku izložbu na kojoj bih prikazao svoje fotografije iz Afrike i drugih egzotičnih mesta. Nekada sam snimao teme svojih printova i moja strast je evoluirala – rekao je Kavali jednom prilikom.

1 / 9 Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Njegove "teme" su životinje iz Afrike, Azije i Južne Amerike, koje je Kavali vešto koristio da izgradi sopstveni zaštitni znak, a posebnu ljubav gajio je prema velikim, divljim mačkama. To se jasno odražavalo na ono što smo videli na pisti: energiju, neukrotivost, snagu, strast.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Decades (@decadesinc)

 

I dizajneri koji su kasnije radili i danas rade za modnu kuću Roberto Cavalli nastavili su da koriste neke od njegovih kultnih dizajna, posebno Tigricu i Jaguara, koje smo videli i na kolekcijama luksuznog posuđa i enterijera.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Roberto Kavali najavio Slavnićev ulazak

 

makonda-tracker