Istrajne u negovanju originalnog

Besprekorno stilizovane u vreme kada pomoć stiliste nije bila moguća: Na listi od 5 najbolje odevenih dama ikada nijedna glumica, pevačica, ni manekenka (VIDEO)

0

U vreme kada nije bilo stilista da pomognu ili u potpunosti osmisle stajling jedne žene, one su izgledale besprekorno u svakoj situaciji.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ono što je ovim damama zajedničko jeste odvažnost i istrajnost u negovanju originalnog, ali prefinjenog stila. Osim princeze Dajane, Odri Hepbern... nešto kasnije ovaj spisak počela su da popunjavaju najrazličitija imena iz sveta šou biznisa, ali vodeća mesta te laskava titula modne ikone, navodi Stil, ipak pripadaju njima!

foto: Profimedia

1. Žaklina de Ribe

 

Aristokratkinja, dizajnerka i filantrop otelovljenje je žene sa stilom. Cenjena Parižanka bila je neustrašiva u svom modnom odabiru, unikatna i nikada nije izgledala poput drugih. Većina njene garderobe bila je sastavljena od odeće koju je sama dizajnirala. Kreacije visoke mode velikih modnih majstora poput Diora često bi razrezala i prekrojila u nešto novo i neviđeno.

 

Kod mene važi obrnuto pravilo: Karl Lagerfeld otkrio za njega vrlo zabavan i prijatan način života

 

Nakon pet nominacija 1962. godine uvrštena je na međunarodnu listu najbolje odevenih osoba svih vremena. Od odeće koju je nosila poznatiji je samo njen profil. Njime je bio fasciniran i slavni američki modni fotograf Ričard Avedon koji je nakon jednog snimanja rekao:

Žalim žene koje imaju manji nos od Žakline de Ribe."

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

 

2. Mona fon Bizmark

 

Osvrćući se na njenu srebrnkastu kosu i plave oči, fotograf Sesil Biton prelepu Monu nazvao je boginjom od kamena i kristala. Poznata pripadnica visokog društva prva je Amerikanka koja je ponela titulu najbolje odevene žene na svetu, a na međunarodnoj listi najbolje odevenih osoba svih vremena nalazi se od 1958. godine.

 

Marion Kotijar: 2 kanska izdanja učinila je 1 istinskom Francuskinjom od stila (FOTO)

 

Obožavala je odeću španskog dizajnera Kristobala Balensijage. Legenda kaže da se Mona zatvorila u svoju sobu i plakala tri dana kada je modni velikan otišao u penziju. Utehu (i odeću) pronašla je kod dizajnera kojem je Balensijaga bio idol, legendarnog Ibera de Živanšija.

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

 

3. Paulina de Rotšild

 

Spisateljica i modna dizajnerka poreklom je bila Amerikanka, a rodila se 1908. godine u Parizu. Bila je izuzetno visoka za ono vreme i volela je odevne komade koji su u centar pažnje stavljali njene duge noge. Radila je kao modna stilistkinja za pripadnice visokog američkog društva, a nakon udaje za prvog supruga preselila se na Majorku gde je otvorila butik.

 

Detalji razgovora sa jednom od najvećih francuskih ikona stila u istoriji: Kada to kaže Ines de la Fresanž, onda je tako i nikako drugačije (FOTO)

 

Potom je u Parizu i Londonu radila sa slavnom modnom dizajnerkom Elzom Skjapareli. Nikada joj nije bilo važno šta će ljudi misliti o njoj, a takav stav ogledap se i u njenom zanimljivom modnom stilu koji su svojevremeno nazivali i čudnim. Na međunarodnoj listi najbolje odevenih osoba svih vremena nalazi se od 1969. godine.

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

 

4. Glorija Ginis

 

Život ove dame obavijen je velom misterije. Rođena je 1908. godine u Meksiku, a njen uspon među najpoznatije pripadnike visokog društva započinje udajom za 27 godina starijeg preduzetnika Jakobusa H. Sholtena. Udavala se još tri puta, poslednji 1951. godine za britanskog političara i bogataša Tomasa Ginisa, a tada se pričalo da je radila kao vojna špijunka.

 

Mala crna haljina na potpuno drugačiji način: Olivija Palermo još jednom pokazala zašto nosi titulu kraljice stila! (FOTO)

 

U to vreme ideal ženske lepote predstavljale su putene plavuše zbog čega se crnokosa vretenasta Meksikanka isticala svojom egzotičnom pojavom. Kristobal Balensijaga prozvao ju je najelegantnijom ženom koju je ikada odevao, a za njenu garderobu brinuli su se i modni čarobnjak Kristijan Dior, Iber de Živanši, francuski majstor Iv Sen Loran kao i mnogi drugi modni velikani.

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

 

5. Barbara Bejb Pejli

 

Gospođa Pejli imala je samo jednu manu - bila je savršena, zapisao je u svoj dnevnik pisac Truman Kapote. Bejb Pejli rođena je 1915. godine u Bostonu pod imenom Barbara Kušing. Zaljubljenica u lepu odeću počela je 1938. godine da radi kao modna urednica u američkom Vogu. Zahvaljujući toj poziciji imala je pristup najboljoj dizajnerskoj odeći. Magazin Tajm već ju je 1941. godine proglasio drugom najbolje odevenom ženom na svetu. Prvo mesto otela joj je Volis Simpson.

 

Avangardni Pjer Karden, iz godine u godinu: Dizajner toliko neobičan da je sopstveni život ostavio u senci karijere (FOTO)

 

Šest godina kasnije udala se za Vilijama Pejlija, bogatog osnivača američke TV mreže CBS koji ju je uveo u visoko društvo. Nazivali su je američkom boginjom, obožavali zbog manira i urođene pristojnosti, a njen stil obeležila je besprekorna elegancija.

 

makonda-tracker