Beauty reporter

Činjenice o hijaluronskoj kiselini: Gde se ova supstanca primenjuje i kako deluje?

0
Zahvaljujući sposobnosti da vezuje vodu i popunjava bore iznutra, ova supstanca danas se smatra čistim zlatom u nastojanju da se izborimo sa procesom starenja. Koristi se u preparatima za negu lica, ali i u injekcijama koje se daju kako bi se smanjile bore, kao i u medicini, gde se primenjuje kod lečenja određenih bolesti
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
foto: promo

 

 

 

Tekst: Mr ph Sandra Radenković

Eucerin Srbija

 

 

 

Naša koža, možemo slobodno reći, predstavlja veliki rezervoar hijaluronske kiseline, a ova supstanca prirodno se nalazi i u drugim organima u našem telu. Ona je važan molekul sa svojstvima hidratacije i zatezanja – jedan gram može vezati do šest litara vode. Takođe, uključena je u mnoge procese koji se odvijaju u našoj koži: pomaže pri zarastanju rana, uklanja slobodne radikale, pospešuje regenerativne procese i ima protivupalna svojstva.

 

Zahvaljujući enzimu hijaluronidazi, prirodna hijaluronska kiselina u našoj koži brzo se razlaže. Dok smo mladi, naše telo veoma je bogato hijaluronskom kiselinom jer organizam uspeva da je dopunjuje na dnevnoj bazi. To je i razlog što mladi ljudi imaju čvrstu, lepo hidriranu kožu i sposobnost brzog zarastanja rana. Kako starimo, postepeno gubimo sposobnost dovoljnog stvaranja ove kiseline. Osobe starije od 60 godina imaju samo 10 odsto hijaluronske kiseline u odnosu na nivo nekog adolescenta, a to čini kožu podložnom borama, dehidraciji i infekcijama.

 

Retinol i hijaluron - dobitna antiejdžing kombinacija!
 

Upotreba u estetskoj medicini

 

Hijaluronska kiselina odavno je preuzela primat od kolagena, tradicionalne supstance za sprečavanje bora. Trenutno, u estetskoj medicini ona je jedna od najkorišćenijih i najsigurnijih supstanci u borbi protiv bora i za zatezanje lica i usana. Kao sastojak mnogih krema za negu, zahvaljujući svojoj sposobnosti da vezuje vodu i popunjava bore iznutra, ona ima veliki uticaj na smanjenje bora i pomaže pri hidrataciji kože.

 

U preparatima za popunjavanje bora, koriste se različiti tipovi hijaluronske kiseline. Viskoznost supstance razlikovaće se od mesta na licu ili sloja kože gde će se obaviti intervencija.

 

Beauty Repoter: Hijaluron – ključ svežeg i mladolikog izgleda

 

Rezultati tretmana punjenja hijaluronskom kiselinom nisu trajni. Enzim hijaluronidaza postepeno eliminiše supstancu za punjenje koja se ubrizgava injekcijom. Zavisno od karakteristika preparata, ubrizgani sadržaj traje od šest meseci do godinu dana. I u kozmetičkim i dermokozmetičkim preparatima koriste se razne vrste hijaluronske kiseline. U svojim antiejdžing preparatima, Eucerin koristi izuzetno efikasnu kombinaciju hijaluronske kiseline dugog i kratkog lanca. Ta kombinacija obezbeđuje trenutne ali i dugotrajne efekte u borbi protiv simptoma starenja kože. Hijaluronska kiselina dugog lanca pokazuje odlične rezultate kada je reč o vezivanju tečnosti u gornjem, površinskom sloju kože, što daje trenutni efekat hidratacije i popunjava fine, plitke bore. Hijaluronska kiselina kratkog lanca prodire u dublje slojeve epiderma gde popunjava duboke bore iznutra i stimuliše sintezu sopstvene hijaluronske kiseline.

 

 

makonda-tracker