BEAUTY reporter

Kako pravilno negovati kožu nakon sunčanih dana

0
Miholjsko leto mnoge inspiriše da sede napolju i upijaju pozitivnu sunčevu energiju, ali posle vrućina, kada je naš epiderm ispošćen, neophodno je da ga regenerišemo odgovarajućim preparatima
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
foto: Promo

 

 

Piše: Mirjana Đukanović,

kozmetičarka Formoze Flori

 

 

 

Većina nas uživa u sunčanim letnjim danima tako što provodi dosta vremena napolju, trudeći se da poprimi što tamniji ten. Loša strana toga jesu oštećenja kože koja su posledica prekomernog sunčanja. Dobar piling najbolji je početak nege, a budući da na taj način uklanjamo površinske nečistoće, stimulišemo proizvodnju kolagena koji sprečava nastajanje bora i elastina koji održava dobar tonus kože. Piling je potrebno prilagoditi tipu kože, jer oni različito reaguju na sunce. Kod masne, nečiste kože, u danima posle leta, u kome je aseptično dejstvo sunca držalo situaciju pod kontrolom, karakteristična je pojava akni, dok je suva koža sada još suvlja.

 

Letnji favoriti poznatih lepotica: 3 najbolja načina za čišćenje lica koja ćete preneti i u narednu sezonu
 

Dok smo u kućnim uslovima upućeni na veliku raznolikost mehaničkih pilinga s prirodnim ili sintetičkim zrncima, u kozmetičkim tretmanima primenjuju se pilinzi s voćnim kiselinama ili enzimskim dejstvom. Zajedničko za ove pilinge jeste to što efikasno otklanjaju površinske nečistoće i mrtve ćelije, a čuvaju one aktivne, dok razliku možemo napraviti prema tipu kože. Enzimi su uobičajeno izolovani iz ananasa i papaje, a s obzirom na njihovo prirodno poreklo, nežno razlažu mrtve ćelije pa je i ova vrsta pilinga manje invazivna, što je čini pogodnom za sve tipove kože, posebno za osetljivu. Voćne kiseline uklanjaju površinski orožali sloj i ostavljaju kožu bez prirodne UV zaštite te je tokom dana neophodno nanositi kremu s visokim UV faktorom. Pilinzi sa alfa hidroksi kiselinama preporučuju se kod normalne, suve i zrele kože, kao i one sa hiperpigmentacijama, dok su pilinzi sa beta hidroksi kiselinama specijalizovani za masnu i nečistu kožu.

 

DUBINSKO ČIŠĆENJE


Nakon takvog čišćenja, aktivne ćelije kože spremne su da prime aktivne sastojke koji će je obnoviti, hidrirati, ishraniti i zaštititi. Kada je reč o regeneraciji, na red stupaju serumi, koncentrati, maske, a dodatno masažom možemo povećati apsorpciju aktivnih sastojaka. Savremeni proizvodi sadrže veoma potentne aktivne sastojke, kao što su biljne matične ćelije, peptidi, faktori rasta i različiti polisaharidi koji vezuju vodu, a dodatno, antioksidanti u ovom koraku štite ćelije od oksidativnog stresa (bioflavonoidi, vitamini E i C). Dok koncentrate i serume koža brzo upija, za optimalan učinak i iskorišćenje aktivnih sastojaka kod maski potrebno je izdvojiti 20 minuta potpunog opuštanja.

 

Pravi se za 5 minuta i čini čuda: Domaća krema za kojom je poludeo svet uklanja bore, hidrira kožu i usporava starenje (RECEPT)

 

ZAŠTITA KOŽE


Za završnu zaštitu kože, trebalo bi izabrati kombinaciju aktivnih sastojaka za hidrataciju, ishranu i zaštitu, kao što su hijaluronska kiselina ili neki drugi polisaharid koji vezuje vodu, prirodna ulja i voskove bogate nezasićenim masnim kiselinama, antioksidante, kao i UV filtere ukoliko je potrebno. Posle ovakvog tretmana, koža će dobiti svež, zdrav izgled i biće dubinski obnovljena, a tragovi minulih leta manje vidljivi.

makonda-tracker