BEAUTY REPORTER

Pravilan tretman akni

0
Šta dovodi do nastajanja bubuljica, na koji način da rešimo ovaj problem, ali i kako da prođemo kroz proces lečenja i oporavka bez ožiljaka, objašnjava naša stručna saradnica
foto: Shtutterstock
foto: Shtutterstock

Sa psihološkog, socijalnog i emotivnog aspekta akne vulgaris (tzv. mladalačke bubuljice) mogu biti ozbiljan problem zbog koga se mnogi tinejdžeri osećaju nesigurno, neprivlačno i frustrirarno. Na pojavu bubuljica u pubertertu utiču polni hormoni, nasleđe i saprofitna bakterija Propionibacterium acnes, koja se umnožava kada se začepi izvodni kanal sebacealne žlezde i time doprinosi upali. To vodi ka crvenilu, perutanju, stvaranju čvorića, gnojanica (pustula) i čvorova na licu i trupu. Kod žena, akne se pojačavaju predmenstrualno i mogu biti udružene s policističnim jajnicima.


MEDICINSKA KOZMETIKA


Za lečenje blagih akni dovoljna je medicinska kozmetika koja se kupuje u apotekama, a za izraženije promene treba otići na pregled kod dermatologa. U lečenju su efikasni benzoil-peroksid, azelaična kiselina, retinoidi (tretinoin, adapalen), losioni sa antibioticima (klindamicin, eritromicin), kao i kapsule antibiotika (tetraciklini, azitromicin). Korisni su i hemijski pilinzi voćnim kiselinama, a kozmetičko čišćenje lica sa odstranjivanjem komedona savetuje se jednom u mesec-dva. Uz lekove uvek treba adekvatno čistiti lice, vodom i blagim gelovima (sapunima) neutralne pH vrednosti i koristiti hidratantne, posebno formulisane kreme za negu. Kozmetički tretmani sami za sebe nisu dovoljni. Kod žena, ponekad se dodaju i hormonski preparati – antiandrogeni ili standardni oralni kontraceptivi.

 

Poludećete za spojem ova dva sastojka: Mešavina jaja i vazelina doneće vam prelepu kožu i još nešto...


Lek izotretinoin (Roaccutane), nekoliko meseci i u dozi zavisno od kliničke slike, daje se za teže oblike akni. Lek nije štetan ako se kontrolisano uzima, po preporuci dermatologa.

 

foto: Shtutterstock

Treću ste sigurno više puta ponovili: 7 grešaka koje žene prave prilikom brijanja nogu

 

IZLOŽENOST SUNCU


Sunčanje i UV zračenje u solarijumu mogu pogoršati akne i zato za zaštitu od sunca treba odabrati oil free preparate. One nikako ne smeju da se istiskuju. Poznato je da se mogu pojaviti i zbog nepravilnog izbora kozmetike jer ih neki puderi i teška šminka pogoršavaju. Primena suvih prirodnih ulja za negu masne kože i akni takođe može znatno da pogorša stanje. Korišćenje tzv. organske kozmetike u slučaju akni nema uticaja. Dobro odabran puder može se koristiti svakodnevno, nanosi se bez podloge, ublažava crvenilo, povećava samopuzdanje, a žene ređe istiskuju bubuljice. Kameni puder treba koristiti samo za korekcije. Hrana bogata šećerima i mastima može da pogorša stanje, ali ne izaziva akne. Čak i vrlo teški oblici, ako se leče na vreme i ako ih pacijent ne istiskuje, mogu da prođu bez ožiljaka. Ukoliko ožiljci ipak ostanu, mogu da se otklone, uz veliko strpljenje pacijenta i dermatologa.

( Priredila: Ksenija Konić Piše: dr Olga Osipov dermatolog Doma zdravlja MediGroup Bulevar )
makonda-tracker