Sloboda Mićalović: Neodoljivi ukusi

Kada smo pre dve godine razgovarali sa Slobodom Mićalović o nezi i lepoti, poznata glumica otkrila nam je da svakodnevno na lice nanosi pažljivo odabrane kreme, pilinge i maske spravljene od prirodnih sastojaka, a deo njenog rituala nege predstavlja i pravilna
0
1 / 4 Foto: Milena Rakočević

Ponovo je aktuelna stara izreka da ste onakvi kako se hranite. Doskoro su svi saveti o načinu ishrane bili fokusirani na održavanje idealne telesne težine i prevenciju hroničnih bolesti, a odnedavno dame vode računa o tome šta im je na meniju i zbog izgleda svoje kože. Mnogi stručnjaci tvrde da se lepota neguje iznutra, te da se sve što pojedete odražava i na vašem licu, kosi... Najnovijim istraživanjima je dokazano da postoji uzročno-posledična veza između dijeta i tena kod svake žene. Rezultati proučavanja grupe naučnika iz Australije pokazuju da su se bore kod onih koji su godinama jeli više povrća, ribe i konzumirali maslinovo ulje, sporije pojavljivale nego kod osoba čija se ishrana bazirala na mesu, puteru i mlečnim proizvodima.

Ako imate problematičnu kožu, važno je da u organizam unosite što više jarkocrvenog i narandžastog voća i povrća, kao i onog koje sadrži betakaroten, jer se on pretvara u vitamin A. On pomaže u regulisanju rada lojnih žlezda, koje utiču na masnoću kože. Takođe, za ten sklon aknama korisno je lisnato povrće, koje će blagotvorno uticati na otoke i tako smanjiti upale na koži. Dakle, jedite paradajz, šargarepu, krompir, tikvice, kelj, spanać, salatu od maslačka, papriku, dinju, breskve, marelice...
Neophodno je izbegavati hranu koja povećava rad lojnih žlezda i vrši iritaciju pora, na prvom mestu so obogaćenu jodom i morske plodove, ali i čokoladu, mlečne proizvode i belo brašno. Poznata glumica Sloboda Mićalović i pored svih profesionalnih obaveza, uspeva da odvoji dovoljno vremena za pripremanje zdrave hrane.
- U letnjem periodu moj režim ishrane podrazumeva mnogo voća i povrća. Na mojoj trpezi svakodnevno su lubenice, dinje, breskve, kao i kuvano povrće, riba i piletina. Ponekad sebe častim pomfritom. Lice negujem maskama francuske firme L’oocitane i njihovim pilinzima i kremama spravljenim na biljnoj bazi. Piling masku sa sitnim glinenim peskom i maslinovim uljem koristim svaki drugi dan, a masku na bazi meda i polena svakodnevno.
Mnoge vrste voća i povrća mogu poslužiti za spravljanje različitih maski za lice, a već od kasnih dvadesetih, svaka devojka bi morala da pronađe onu koja odgovara njenom tipu kože. Kada otkrije recept koji joj najviše prija, ne treba da ga menja, jer koži ne prijaju promene. U tu svrhu najbolje su maske sačinjene od kvasca i mleka, krastavca, šargarepe, ovsenih mekinja, krompira ili meda.

 

KLEOPATRINA MASKA

Pomešati 3 kašičice peskovite zemlje, 3 kašike nekuvanog mleka i kašičicu pčelinjeg meda. Masu na licu ostaviti pola sata, a potom je isprati toplom vodom

 

MOĆ OVSENIH MEKINJA

Staviti 2 kašike ovsenih mekinja u 4 kašike mleka da nabubre. Namazati lice i ostaviti da deluje 20 minuta. Isprati mlakom vodom

BLAGOTVORNI KRASTAVCI

Trake dobijene od kore krastavca poređati na čisto lice. Pritisnuti rukom, pokriti peškirom i ostaviti da deluju oko 30 minuta.
Lice ne ispirati.

Jasmina Antonijević

Tekst je objavljen u 96. broju magazina Story, 24.juna 2007. godine.

 

 

 

makonda-tracker