Tri koraka do nevidljivih rukavica

0
Niske temperature, snažan vetar i vlažno vreme utiču na kožu ruku i nokte. O tome na koji je način možemo najbolje da ih zaštitimo i uradimo pravilan manikir, govori naša stručna saradnica

Ako ovog trenutka prestanete da čitate novine, pogledate svoje ruke, zanoktice i nokte, primetićete na njima tragove. Kada ste se poslednji put posvetili svojim rukama i noktima? Ako ste jedna od onih osoba koja koristi blagodeti manikira, onda ćete ovaj tekst razumeti u potpunosti, a ukoliko niste, možda će on bar na tren pobuditi vaše interesovanje.

Piše: Ljubinka - Buba Dromljak

Ako ovog trenutka prestanete da čitate novine, pogledate svoje ruke, zanoktice i nokte, primetićete na njima tragove. Kada ste se poslednji put posvetili svojim rukama i noktima? Ako ste jedna od onih osoba koja koristi blagodeti manikira, onda ćete ovaj tekst razumeti u potpunosti, a ukoliko niste, možda će on bar na tren pobuditi vaše interesovanje. Mi koji se bavimo negom noktiju, najviše vremena trošimo na edukaciju i ma koliko se sve u vezi sa manikirom čini kao davno ispričana priča, realnost je ipak drugačija. Sve veća dostignuća u kozmetici postavljaju negu ruku, zanoktica i noktiju na jedan viši nivo. Mada se čini da to nije moguće ostvariti, pravilnom negom vaše nokte u potpunosti možete da oporavite i promenite.

TIPOVI NOKTIJU

Kao što imamo različite tipove kože ili kose, tako postoje i razni tipovi noktiju. Pored genetskog koda, na njih u velikoj meri utiču ishrana, nezdrave životne navike, trudnoća, dojenje, posao kojim se bavite i, naravno, godišnje doba. Hladno vreme, vetar, kiša, sneg i nagle temperaturne razlike, doživotni su neprijatelji kože na rukama. I ako ponekad izgubite bitku s njima, nemojte da se predajete jer niste izgubili rat.

ZAŠTITA RUKU

Koliko je bitna nega, toliko je zimi važna i zaštita kože. Najvažnije je odabrati proizvode sa visokim procentom supstanci koje hidriraju kožu i prave nevidljive rukavice. Prva dama nege noktiju, Džesika Vartogijan, savetuje da svaki manikir mora da bude i spa manikir, a dobra nega počinje odgovarajućim pilingom kože. Potrebno je da odstranite odumrle ćelije, suvu kožu i pokrenete cirkulaciju. Nakon pilinga, stavite pakovanje ili masku. U salonima koristimo termo rukavice kako bismo ubrzali cirkulaciju i otvorili pore na koži, a samim tim i poboljšali delovanje preparata. U kućnim uslovima možete da koristite i tople peškiriće. Maska ili pakovanje treba da sadrže velike količine vitamina E ili hijaluronske kiseline, što se nalazi u Jessica Hand&Body Moisturizing emulziji. Zanoktice možete tretirati sa preparatom Nourish Cuticle Cream koji hrani suve zanoktice, čini ih mnogo mekšim i omogućuje da ih lakše pogurate sa nokatne ploče. Pre spavanja dobro je da koristite Phenomen Oil, po jednu kap ulja na svaki nokat. Zbog visokog procenta ulja jojobe i pirinča, postiže se izuzetno brz i zdrav rast nokta, ali i na pravi način neguju zanoktice.

ŠTA SA NOKTIMA?

Nakon nege kože na rukama i zanoktica, na redu su nokti. Pravilna nega zanoktica i turpijanje noktiju, uvod su u dobro lakiranje. Nanošenje samo boje odavno je prevaziđeno. Svi smo svedoci moći podlaka i nadlaka. I sad se vraćamo na početak jer danas postoji mogućnost da u zavisnosti od tipa noktiju i problema koje imate, izaberete i podlak. On ide direktno na nokatnu ploču, štiti nokat i predstavlja dobar temelj za postojanost boje koju ste izabrali. Boju birajte po boji kože ili po dužini noktiju, mada mi se danas čini da više nema pravila osim onog da na lepo negovanim noktima svaka boja lepo stoji. Iako se često izbegava, sjaj za nokte izuzetno je bitan. Pored toga što štiti boju, utiče i na čvrstinu noktiju.

Priredila: Jasmina Antonijević

makonda-tracker