Zašto nastaju prošireni kapilari i kako ih ukloniti

0
Šta su prošireni kapilari, kako nastaju, ali i koji je najbezbolniji i najefikasniji način da nestanu, kao i čega su oni pokazatelj, objašnjava naša stručna saradnica dr Svetlana Đurišić.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sitne krvne sudove koji formiraju vidan crtež na koži nazivamo proširenim kapilarima. Oni oduvek  predstavljaju estetski problem kako kod muškaraca tako i kod žena, ali retko su znak ozbiljnijeg oboljenja. Žene nešto češće pate od proširenih kapilara na nogama, a muškarci na licu. Uzroci za ovaj poremećaj mogu biti različiti.  Kod žena veliki uticaj ima hormonski status. Visoki nivoi estrogena i progesterona u trudnoći, korišćenje kontraceptivnih tableta ili druge vrste hormonske terapije povećavaju protok krvi u koži i kod osoba koje su genetski predisponirane za to mogu dovesti do trajnog proširenja kapilara na licu i nogama.

 

UZROČNICI

Oboljenja poput Rosacee posledično dovode do pucanja kapilara na licu ili dekolteu. Takođe, različite vrste virusnog hepatitisa karakterišu se iznenadnom pojavom paukolikih kapilara na dekolteu , vratu ili licu.

U ostale uzroke spadaju preterana fizička aktivnost ili dugotrajno stajanje, agresivne masaže tela, pušenje, konzumiranje alkohola, kao i intenzivno izlaganje kože suncu. Pored navedenih faktora presudna je i genetska predispozicija.

 

UKLANJANJE KAPILARA

Tehnike uklanjanja proširenih kapilara različite su u zavisnosti od lokacije i same prirode krvnih sudova. Na licu se najčešće pribegava koagulaciji radiotalasima i tretmanima laserom, a na nogama se primenjuje sklerozacija - ubrizgavanje aktivne supstancije u krvne sudove. U većini slučajeva potrebno je više tretmana u različitom vremenskom periodu da bi se dobili željeni rezultati. Kapilari na licu uspešno se uklanjaju radiotalasima koji vrše koagulaciju krvnog suda. Nakon inetervencije pojavljuje se tanka krastica, veličine i oblika kapilara. Učinak procedure može se videti nakon 7 do 10 dana, a sprovodi se do 3 tretmana u razmaku od 6 nedelja između intervencija. Ovo je metoda izbora za tanke kapilare na licu. Ako su kapilari prečnika 0,5 mm ili više, metoda izbora za njihovo uklanjanje jeste diodni  laser. Nakon sprovedene laserske procedure kapilar je taman i otečen. Potrebno je 2 nedelje da ga organizam razgradi. Procedura se ponavlja nakon mesec dana zavisno od toga koliko se  povukao. Alternativna metoda jeste korišćenje IPl aparata. Prošireni kapilari na nogama u zavisnosti od svog prečnika uklanjaju se različitim metodama.

Za kapilare prečnika 0,5 do 1 mm metoda izbora je sklerozacija, a sastoji se od ubrizgavanja pene koja dovodi do slepljivanja zida krvnog suda. Idealna je za kapilare koji stvaraju paukolike spletove čiji izgled nekada podseća na modricu. Nakon procedure kapilari su otečeni i tamni. Potrebno je 4 do 6 nedelja da ih organizam razgradi i da nestanu. Za zadovoljavajući efekat često je dovoljan samo jedan tretman, a ukoliko ga je ipak potrebno ponoviti to se čini nakon mesec dana. Kod većih kapilara moguća je pojava smeđe boje koja nastaje od pigmenta krvi i nestaje nakon 4 meseca od intervencije. Kao najstarija, sklerozacija je i najuspešnija metoda uklanjanja kapilara sa nogu.

Procedura je bezbolna. Kada su kapilari na nogama tanki kao niti konca najbolji izbor je kombinacija laserskog uklanjanja i radiotalasa. Metodom radiotalasa, duž kapilara se penetrira medicinskom iglom čija je debljina manja od vlasi kose i pusti se radiofrekventna struja. Time se koaguliše i zatvori nit kapilara. Laserski treman sastoji se u korišćenju laserskog snopa određene jačine koji svojom toplinom zgrušava krv u kapilaru. Tokom tretmana deo kapilara uspešno se zatvori, a ostali kapilari postaju manje vidljivi i mogu se ponovo tretirati nakon dva meseca. Mana procedure jeste bolnost kao i mogućnost njihove ponovne pojave nakon nekoliko godina.

Prošireni kapilari svojim postojanjem ne mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija i predstavljaju isključivo estetski problem, bez obzira na njihov broj i veličinu.

 

Piše: dr Svetlana Đurišić, specijalista dermatovenerologije

makonda-tracker