Maske i kupke sa lekovitim biljem

0
Došlo je vreme godišnjih odmora kada je koža izloženija sunčevim zracima. Sad joj je potrebna intenzivna nega, a o prirodnim sastojcima kojima je možemo sprovoditi i kod kuće, govori naša stručna saradnica
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Koliko lekovito bilje ima značajnu ulogu za zdravlje organizma, toliko je ima i za našu kožu, zbog čega se od davnina koristi u kozmetici i to za sve tipove kože. Ako ste ljubitelj prirode, biljke možete sami brati i sušiti, a ukoliko niste, možete ih nabavljati u biljnim apotekama.

U maskama i kupkama lekovito bilje možete po potrebi koristiti s mešavinom drugih sastojaka u skladu sa svojim tipom kože. Važno je da njegova priprema bude pravilna, a vaš odabir pažljiv. Vodite računa da bilje bude čisto, lepog mirisa i prepoznatljive boje. Za svaku vrstu nege maskama koža mora da bude apsolutno čista i odmašćena. To znači da lice, vrat i dekolte dobro očistite mlekom za skidanje šminke, ili pažljivo odabranim sapunom, a zatim tu regiju dobro isperete vodom i na kraju istrljate kožu odgovarajućim losionom. Takođe, poželjno je da pre nanošenja maske uradite neki od prirodnih pilinga.

PILING MASKA ZA LICE OD KAMILICE (za sve tipove kože)

Oko 50 g čaja od kamilice prelijte sa 50 g ključale vode. Poklopite i ostavite da se prohladi. Potom dodajte malo integralnog brašna kako biste dobili smesu koja se lako razmazuje. Na čistu kožu lica, vrata i dekoltea nanesite masku i držite je od 20 do 30 minuta dok ne počne da se suši pa kožu dobro izmasirajte kružnim pokretima dok ne pocrveni. Kada se maska potpuno skine, umijte se mlakom vodom i nanesite odgovarajuću kremu. Ova maska podmlađuje, osvežava epiderm, podstiče dobru cirkulaciju i odlična je kao piling. Možete je nanositi 2-3 puta nedeljno, naizmenično sa drugim maskama.

Kamilica deluje stimulativno i tonifikuje kožu. Ukoliko ovu masku koristite redovno, stanje vaše kože trajno će se popraviti.

MASKA OD MAJČINE DUŠICE I LIPOVOG ČAJA (za suvu kožu i podmlađivanje)

Oko 50 g lipovog čaja i čaja majčine dušice prelijte sa 50 g ključale vode. Poklopite da ne bi isparila eterična ulja iz biljaka. Kada se čaj prohladi dodajte sojino brašno koje se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Masku možete naneti preko kože lica, vrata i dekoltea, a biće još delotvornija ako je nanesete toplu. Kada se osuši, umasirajte je kružnim pokretima prstiju i isperite mlakom vodom, pa onda nanesite hranljivu kremu. Ova maska smiruje. Ulje majčine dušice je antiseptično, veoma prija osetljivom epidermu, smanjuje otoke, vlaži i podmlađuje.

MASKA OD RUŽINIH LATICA (za izboranu kožu)

Potrebna je šaka svežih ili prosušenih ružinih latica i 50 g sveže samlevenog grčkog semena koje se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili biljnim apotekama. Grčko seme treba prokuvati sa malo vode da ne bude suviše retko. Dodajte ružine latice i jednu kap ružinog ulja. Poklopite i ostavite da se prohladi. Gustinu ove smese regulišite s malo gustina. Toplu masku nanesite na lice, vrat i dekolte, držite je na koži 30 minuta, isperite mlakom pa hladnom vodom i stavite hranljivu kremu. Eterično ulje ruže tonizira vašu kožu, revitalizuje stariju izboranu i dehidriranu kožu.

MASKA OD BOSILJKA I ŽALFIJE (za sve tipove kože)

Pomešajte 30 g bosiljka i žalfije i prelijte sa 100 g ključale vode, pa poklopite. Kada se čaj prohladi, drvenom ili plastičnom kašikom dodajte glinu da dobijete smesu koja se lako razmazuje. Na čistu kožu lica, vrata i dekoltea nanesite masku i držite je pola sata. Ostatak možete staviti i na ruke. Potom je operite mlakom vodom i stavite odgovarajući kremu. U kozmetici bosiljak se najčešće upotrebljava za poboljšanje mikrocirkulacije, što pospešuje detoksikaciju na svim nivoima epiderma. Zbog antiseptičkog dejstva koristi se u lečenju akozne, seboreične kože. Žalfija se u kozmetici koristi za sve tipove kože, reguliše rad lojnih žlezda i pomaže bržoj revitalizaciji i regeneraciji.

MASKA PROTIV AKNI

Pomešajte kašičicu sušene kamilice, kašiku sveže nane i dve kašike sveže bokvice koja izvlači gnoj i smiruju upalu kože, zatim dodajte kašiku meda i jedno celo jaje. Smesu nanesite na lice, vrat i dekolte, pa držite dvadeset minuta. Potom isperite toplom pa hladnom vodom i nanesite odgovarajuću kremu protiv akni.

 

Piše: Vesna Morina-Ristić, kozmetičar

 

 

Priredila: Jasmina Antonijević

 

makonda-tracker