Beauty Reporter: Novi trendovi u uklanjanju strija

0
Sama činjenica o rasprostranjenosti ovog fenomena ne umanjuje osećaj neprijatnosti koji svaka žena doživljava kada posmatra ružne pruge na svojoj koži. Naš stručni saradnik, dr Snežana Ranković opisuje kako ih najlakše eliminisati
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Strije su ružičaste, crvenkaste ili ljubičasto uvučene pruge koje se najčešće viđaju na stomaku, grudima, nadlakticama, zadnjici i butinama. Zapravo, to su ožiljci koji se javljaju u dubljim slojevima kože kao posledica ponovljenih istezanja i deformisanja kolagenih vlakana, što dovodi do pojave zgužvane teksture kože. Dakle, prekidi u kontinuitetu vlakana u dermi stvaraju tragove na njenoj površini.

Biotherm Biovergetures, cena po upitu

Strije se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca, a bitan uslov za njihov  nastanak svakako je genetska predispozicija. Trudnoća, brzo sticanje ili gubljenje telesne težine, primena kortikosteroidnih lekova i krema, kao i dugotrajna upotreba  steroidnih hormona, najčešći su faktori rizika za njihov nastanak. Ovakve strije predstavljaju pre svega kozmetološki problem i većina njih izbledi i postane manje vidljiva tokom izvesnog vremena. Strije se mogu javiti i u sklopu Cushingovog, Marfanovog i Ehlerr-Daniosovog sindroma. Kada lekar posumnja na ova stanja, neophodno je da pacijent uradi laboratorijsku analizu krvi, urina i druge medicinske dijagnostičke procedure.

Collistar Intenzivna krema protiv strija, cena 6.024 RSD

TERAPIJSKO LEČENJE

Terapija za uklanjanje strija u ranijoj fazi njihove pojave (striae rubre) sprovodi se lokalnom aplikacijom lekova iz grupe Tretinoina. Ona se odnosi na strije koje su stare manje od šest nedelja i još su roze ili ružičaste boje. Ono što je važno naglasiti jeste to da se tretinoini ne koriste tokom trudnoće.

Decleor serum za učvršćivanje kože tela, 6.630 RSD

PDL (Pulsed dye laser therapy) predstavlja terapiju svetlošću određene talasne dužine koja remodeluje površinski sloj kože stimulišući sintezu kolagena i elastina. Ova vrsta terapije efikasna je u lečenju starijih strija. Frakciona fototermoliza je neablativni laserski tretman koji svetlošću određene talasne dužine izaziva parcijalno (frakciono) oštećenje tačkastog tipa, čime izaziva povredu kože, a ista predstavlja i stimulus za sintezu kolagena. Excime laserom stimuliše se sinteza melanina, što dovodi do repigmentacije pruga, tako da boja starih i svetlih strija biva sličnija boji okolne kože, a samim tim iste bivaju manje vidljive.

Abrazivni protokol profesora Philippa Depreza u kombinaciji sa medicinskim hemijskim  pilingom predstavlja proceduru koja danas sve više potiskuje klasične terapijske protokole i na zadovoljstvo mnogih pacijenata daje odlične rezultate.

Guam Krema protiv strija sa 10% glikolne kiseline, 3.259 RSD

Medicinskim šmirglom uklanja se površinski sloj kože, a onda se trihlorsirćetnom kiselinom u kombinaciji sa alfahidroksilnim kiselinama, vitaminima, antioksidansima i faktorima rasta stimuliše njen oporavak. Nakon sedam do deset dana, koža tretirane regije je zategnutija, a strije znatno pliće i uže. Procedura se može ponoviti više puta.

Ono što je podjednako važno, a možda i najbitnije, jeste to da ne treba zaboraviti na prevenciju strija.

dr Snežana Ranković, specijalista imunologije

Priredila: Ksenija Konić

 

 

 

makonda-tracker