Perika – Modni detalj na sceni i u životu

0
Perika kao modni detalj ili potreba, vekovima je već sastavni deo života mnogih žena i muškaraca koji na taj način žele da prate modne zahteve ili da pokriju vidljivi nedostatak kose. O trendu u vlasuljarstvu govori naš stručni saradnik Lana Stojković, vlasulj
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kartecha, knipfnadla, envir ram, marsel gvožđe… Da li vam ovo nešto znači? Nama vlasuljarima mnogo... Ovim alatima starim i preko 200 godina mi oživljavamo jedan od najstarijih zanata u službi estetike kose. Uz pomoć njih radi se nadogradnja kose, izrađuju se perike, umeci, fashion repovi, kao i svi ostali proizvodi od sečenih vlasi. Uz pomoć starih alata koji su nam dostupni možemo da pravimo razne oblike frizura i na glavama klijenata, kao na primer marsel talase u narodu poznate kao čarlston talasi. Ekspanzijom izrade proizvoda od sečene kose tržište se prilagođavalo platežnoj moći kupaca i korisnika dodataka za kosu. Mada su u industrijskoj proizvodnji mašine uglavnom zamenile čoveka, u vlasuljarstvu i obradi prirodne kose u posebne oblike ručno rađenih proizvoda to nije slučaj. Poslednjih desetak godina sve je više potrebe za uslugama naše branše: u filmskoj i modnoj industriji, u svakodnevnom životu jedne žene ili devojke, ali i u oblasti medicinske estetike.

 

ESTETIKA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Estetika u medicini podrzumeva izradu perika, tupea i sličnih proizvoda. Perike se rade ručno, mada je tržiste nametnulo i mašinski urađene proizvode po veoma visokim i nekonkurentnim cenama, a čija je izrada lošeg kvaliteta. Cene variraju zavisno od brenda i proizvođača od 1.000 engleskih funti (149.000 din) pa sve do 3.000 (448.000 din). Potreba za medicinskim pomagalom ove vrste javlja se kod žena koje su pod hemoterapijom, ili čiji je problem opadanje kose i alopecija. Onog trenutka  kada započne proces opadanja vlasi, koji je u većini slučajeva zbog bolesti neminovan, žene zaboravljaju na bolest, terapiju i sve ono što je u tom trenutku veoma bitno, stavljajući veliki akcenat na kosu čiji nedostatak na njih deluje veoma deprimirajuće. Istraživanjem Gl counsalting grupe uočeno je da su muškarci koji nose tupe uglavnom osobe koje imaju kontakt sa velikim brojem ljudi, a tu spadaju, profesori, političari, javne ličnosti, kao i oni koji su imali bolji život dok su imali kosu. Ipak treba istaći kako najveći broj muških osoba koji nose tupe jesu ženskaroši.

 

MODNI TREND

Kult žene sa predugom kosom širom Evrope je nametnuo želju za takvom dužinom, pa je jedna veoma bitna grana u vlasuljarstvu - nadogradnja kose. Najbolja osveta svake žene je prelepa kosa - rekla je Ivana Tramp. Čak i Donald Trump nosi tupe.  Kosa i kod žena i kod muškaraca predstavlja kako njih same, tako i njihov položaj u društvu. Velike svetske i domaće zvezde, poslovne žene, dame na položaju svojom pojavom diktiraju trendove kad je reč o oblicima frizura, za koje su zaduženi frizeri, ali i prilikom većih transformacija koje su veoma česte zahvaljujući vlasuljarima. Sve postaje moguće - od kratke do ekstremno duge kose u jednom danu. Zahvaljujući vlasuljarima Afroamerikanke kao što je pevačica Beyonce, mogu se ošišati na kratku frizuru i nositi perike koje izgledaju kao prirodna kosa, naravno uz korišćenje materijala kao sto je filmski til, mlinski til i njima slični... Pravimo i umetne šiške za one koji ne žele da ih imaju svaki dan, radimo preko 17 vrsta nadogradnji, izrađujemo čak i neke apstraktne proizvode od kose za modno tržište, koje je gotovo nemoguće uraditi od kose klijenata.

Janeke rajf za kosu, 1.370 RSD

Janeke šnala za kosu, 630 RSD

Janeke šnala za kosu, 535 RSD

Lana Stojković, vlasuljar

Priredila: Ksenija Konić

 

makonda-tracker