Prestanite da se znojite, počnite da živite

0
Mada su odavno poznata sredstva kojima se mogu ublažiti posledice znojenja, najsavremenija metoda ubrizgavanja botoksa koji anulira hiperhidrozu, preterano znojenje, trajno sprečava ovaj neprijatni proces. Savete o korišćenju botoksa daje Vam naš stručni sarad
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skoro tri odsto ljudi izbegava rukovanje, javne nastupe čak i romantične sastanke zbog hiperhidroze – preteranog znojenja. U mnogim slučajevima to nije patologija, već naprosto lična karakteristika našeg nervnog sistema. I najčešće je ova pojava zastupljena kod mladih ljudi. Ovaj problem je veoma jednostavno rešiti ukoliko to nije posledica endokrinih, infekcionih ili drugih oboljenja.

Ne treba zaboraviti kako je znojenje normalna funkcija organizma i da je ono pojačano naročito u letnje vreme, kao posledica stresa, fizičkog napora ili konzumiranja ljute hrane. Ali, ako preterano znojenje, kao i neprijatan miris znoja, postane svakodnevni problem, tada se treba obratiti u neki od medicinskih centara radi dijagnostike.

Dijagnoza hiperhidroze postavlja se jednostavnim postupkom koji je poznat kao Minorov test i on nam dozvoljava da utvrdimo tačan intenzitet i granice znojenja.

KAKO DA ZABORAVITE NA ZNOJENJE

Oni koji pate od ove neprijatne pojave, često nailaze na nerazumevanje okoline ili čak lekara kojima se obraćaju za pomoć jer hiperhidroza nije oboljenje, ali značajno otežava život. Danas je, ipak, najjednostavniji i najefektivniji način lečenja onaj pomoću injekcija botoksa. Ovaj preparat pomaže da se zaboravi na znojenje u toku narednih 8 do 12 meseci, bilo da je reč o licu, pazuhu, rukama ili stopalima.

Sam tretman je jednostavan. Veoma tankom iglom, brzo i praktično bezbolno, u problematičnu zonu aplikuje se botoks. Tretman ne oduzima više od pola sata, a efekat nastupa već posle nekoliko dana. Može se reći da se botoks bori efikasnije sa hiperhidrozom nego sa borama! Funkcija znojnih žlezda uspostavlja se sporo i zato je efekat dugotrajniji nego kod uklanjanja bora. Lepota tretmana jeste u tome što se problem rešava bez opasnih hirurških intervencija i neželjenih dejstava.

 

KO SVE MOŽE DA UBRIZGA BOTOKS

Naravno, botoks u pazušnoj regiji mogu da urade i žene i muškarci. A metoda je univerzalna i pomaže i kod pojačanog znojenja glave ili lica. Takođe, interesantno je i da čak kada prođe dejstvo botoksa, znojenje je primetno manje.

 

Garnier dezodorans, 309 RSD

DA LI JE BOTOKS JEDINO REŠENJE

Postoji još jedan metod lečenja poznat kao jontofereza, gde se kroz kožu koja je podložna pojačanom znojenju propušta slaba struja, a efikasnost ove metode traje i do nekoliko meseci. Kao poslednje rešenje nameće se hirurška intervencija i to samo u slučajevima kada prethodne metode lečenja ne daju rezultat.

 

Garnier dezodorans za muškarce, 299 RSD

DA LI SU DEZODORANSI POŽELJNI?

Prva linija odbrane uvek su kućni kozmetički dezodoransi - antiperspiranti koji se ipak bore samo sa posledicom. Osnova njihovog sastava jeste aluminijum hlorid koji deluje tako što sužava i na kraju potpuno zatvara izvodne kanale znojnih žlezda. Znojenje sa specijalnim medicinskim antiperspirantima, pogotovu pazuha, može se smanjiti i do 70 odsto. Kod znojenja šaka, kao i tabana, efikasnost je nešto manja. Treba biti oprezan i ne koristiti bez prestanka ovakve preparate, već samo u situacijama kad je to neophodno – prilikom razgovora za posao, maturske proslave, venčanja... i to zbog toga što znojne žlezde nastavljaju svoj rad, pa znoj, budući da ne može da izađe na površinu kože, nakuplja se ispod nje. Mikrobi se razmnožavaju, tako da često dolazi do otoka pazušne jame, kao i infekcija kože i potkože. Antiperspiranti su jaka sredstva, a treba ih koristiti umereno i nanositi na besprekorno čistu kožu! Pored toga, koža ne sme da bude iziritirana bar poslednjih 48 sati.

 

Playboy Play it spicy dezodorans, 339 RSD

KAKO SE TREBA HRANITI

Kod hiperhidroze naročito treba obratiti pažnju na ishranu, pa za vreme toplih dana treba izbegavati ljutu hranu jer supstance koje se nalaze u njoj, dospevaju u znojne žlezde izazivajući izuzetno jako zapaljenje. Isto tako, znojenje provocira i alkohol.

Dr Nevenka Dokmanović,

spec. dermatolog

makonda-tracker