najčešća pitanja

Suzana Mančić se za dan podmladila 10 godina: Sve što treba da znate o OPERACIJI KAPAKA kojoj se voditeljka podvrgla

2

Popularna voditeljka otkrila je kako izgleda nedelju dana nakon intervencije kojom je uklonila višak kože oko očiju, a šta je zapravo blefaroplastika, kako se izvodi, kako izgleda oporavak i postoje li rizici, saznajte u nastavku

Suzana Mančić spada u najlepše žene naše javne scene, a ona ne krije ša je sve radila na svom telu
Suzana Mančić spada u najlepše žene naše javne scene, a ona ne krije ša je sve radila na svom telufoto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Popularna voditeljka Suzana Mančić pre nekoliko dana je otkrila da je operisala očne kapke, a potom pokazala kako izgleda nakon ove estetske intervencije.

 

Ona je istakla da joj se dopada rezultat, koji je očigledan nedelju dana posle operacije.


Sutra će biti tačno sedam dana od korekcije kapaka, juče smo skinuli konce. Sviđa mi se, zadovoljna sam – poručila je ona na Instagramu.

 


Ova procedura je proteklih godina sve popularnija, a jedna od onih koji su otvoreno pričali o njoj je voditeljka Natalija Milosavljević, koja je otkrila da je operisala kapke na prvom mestu iz zdravstvenih razloga, a tek potom da bi bila zadovoljnija izgledom.


Ja sam intervenciju uradila prvenstveno radi zdravstvenih pobuda, jer nam genetski "padaju" kapci i smanjio mi se vidokrug, a tek onda iz etetskih – napisala je voditeljka na Instagramu pre dve godine.

 

Natalija Milosavljević 4 dana posle operacije kapaka
Natalija Milosavljević 4 dana posle operacije kapakafoto: Instagram


Kako izvodi blefaroplastika, operacija kapaka?


Operacija kapaka kojom se uklanja višak kože naziva se blefaroplastika i podrazumeva uklanjanje dela kože na kapcima koja je u pojedinim slučajevima toliko nezategnuta da može da ometa vid.


Kako piše medicinska platforma Healthline, kandidati za blefaroplastiku su oni koji imaju značajne kese u predelu očiju ili obrve počinju da im vise.


Procedura se izvodi ambulantno, što znači da se ide kući ubrzo nakon nje, a prvo se obrađuju gornji kapci, tako što hirurg napravi mali rez i ukloni višak kože, kao i mišiće i, ponekad, masti. Neka od ovih tkiva se mogu premestiti u druge oblasti oka pre nego što hirurg zatvori rez.

 

Blefaroplastikom se uklanja višak kože s kapaka
Blefaroplastikom se uklanja višak kože s kapakafoto: LanKS/Shutterstock

Blefaroplastika donjeg kapka porazumeva obično uklanjanje masti, što doprinosi nastanku podočnjaka, ali se ponekad uklanja i mali deo kože. Rez može da se izvede na unutrašnjoj strani kapka ili spolja, ispod donjih trepavica.


Oporavak posle operacije kapaka


Vreme oporavka nakon blefaroplastike je relativno kratko u poređenju s drugim estetskim operacijama, a važno je odmarati se nekoliko dana.

Možda ćete osetiti otok ili bol, a Healthline piše da vam lekar može preporučiti da uzimate ibuprofen protiv ovim simptoma.


Može proći nedelju ili dve dok se simptomi potpuno ne povuku, a hirurg će vas možda posavetovati da držite led na oku.


Među kratkoročnim neželjenim efektima su i zamagljen vid i osetljivost na svetlost, ali to ne bi smelo da traje duže od dan-dva.

 

Tokom normalnog procesa starenja, koža može toliko da se opusti da ometa vid
Tokom normalnog procesa starenja, koža može toliko da se opusti da ometa vidfoto: sruilk/Shutterstock

Ne savetuje se da se posle operacije kapaka nose kontaktna sočiva naredne dve nedelje, dok su naočare dopuštene.


Oči ne moraju da budu pokrivene tokom oporavka, ali ga obavezno nežno perite i stalno održavajte čistim.


Najvažnije je da se slušaju instrukcije lekara.


Da li je operacija kapaka opasna?


Kako piše medicinska platforma Healthline, sve vrste operacija nose rizik od krvarenja, modrica i infekcije. Krvni ugrušci su retki, ali rizik postoji, dodaje ovaj portal.


Ostali rizici i komplikacije uključuju:

 

  • zamagljen vid
  • oštećenja od prekomernog izlaganja suncu
  • suve oči
  • svrab oko područja oka
  • nemogućnost zatvaranja očiju
  • oštećenje mišića
  • ožiljci


Važno je da o svim mogućim rizicima blagovremeno porazgovarate sa svojim lekarom i da obavestite hirurga ako ste u prošlosti imali bilo kakve komplikacije s nekom vrstom operacije.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Rezultati podizanja obrva botoksom

 

makonda-tracker