da li ste znali?

Ni stručnjaci ne mogu da se slože: Koliko često treba da perete PIDŽAMU?

0

Pidžamu u proseku nosimo pet do šest sati dnevno.

foto: Shutterstock/Lia Koltyrina
foto: Shutterstock/Lia Koltyrina

Pidžamu nosimo minimum pet do šest sati tokom noći, a preko se pokrivamo ćebetom ili prekrivačem.

 

Poznato je da se dok spavamo, ćelije kože ljute, znojimo se, a stanje naše pidžame zavisi od čistoće tela i posteljine.

 

Uz sve ovo, na pidžami mogu da se nakupi prirodna ulja tela i bakterije, pa ako je ne perete redovno, posledica će biti neprijatni mirisi.

 

Stručnjaci nisu baš složni u mišljenju koliko često treba da se peru pidžame. 

– Ako niste prolili po sebi mleko ili sok neposredno pre spavanja, ako se ne znojite pojačano i ne nosite pidžamu baš ceo dan, možete da spavate u njoj nekoliko noći za redom pre pranja – kaže Dženi Vorni, direktorka kompanije za čišćenje "Molly Maid". 

 

Nasuprot njoj, Kris Albers, direktor marketinga u kompaniji "Carbona", koja  proizvodi sredstva za čišćenje, smatra da bi pranje trebalo češće da se obavlja. 

 

– Budući da u pidžami provodite prosečno sedam do osam sati tokom noći, trebalo bi da je perete jednako često koliko i drugu odeću koju menjate na dnevnoj bazi –  kaže on.

pidžama, pidžame, pidžama parti, drugarice, prijateljice, noć, spavanje, horoskop, sreća, osmeh, zabava
foto: Shutterstock

 

Melisa Mejker, autorka i osnivačica kompanije za čišćenje domaćinstava "Clean My Space", smatra da učestalost pranja pidžame zaivisi i od toga da li je nosite kao jedinu odeću za spavanje ili ispod nje nosite i donji veš. 

 

– Ako je pidžama jedino što oblačite za spavanje, trebalo bi da je menjate svaki dan. Ako ispod nje nosite donji veš, trebalo bi da je perete na svaka dva do tri dana – 

 

Iako se čini da ne mogu da se slože oko ove naizgled jednostavne stvari, svi se slažu oko sledećeg: Ako ste skloni znojenju tpkom noći, menjajte pidžamu svakodnevno, kao i odeću koju nosite preko leta ili onu u kojoj vežbate, koju takođe nećete da nosite dva puta bez pranja. 

 

– Kad odlučujete o tome, razmislite koliko ste se znojili i koliko je pidžama bila u kontaktu s kožom – kaže Gven Vajtning, suosnivačica kompanije "The Laundress".

 

Naime, ako je odmah ujutro skidate i možete da ostavite da se provetri, verovatno biste mogli da je nosite nekoliko dana, pre nego što tkanina upije znoj i prirodna ulja i bakterije sa kože, a ako je nosite ceo dan, onda je svakako odmah bacite na pranje.  

 

Lindzi Bojd, suosnivačica iste kompanije smatra da ako se tuširate svako veče pre nego što obučete pidžamu, onda pranje možete da odložite dva do tri dana, ali pod uslovom da ne koristite previše mleka za telo. 

 

makonda-tracker