Savrsen sklad vitamina u šipku

0

Čim se probudi, legendarna Opra Vinfri praktikuje da popije čaj od šipka

foto: Profimedia, Shutterstock
foto: Profimedia, Shutterstock

Šipak se najviše upotrebljava za pripremanje čajeva, posebno uz dodatak hibiskusa, kao i za proizvodnju sirupa, marmelada i raznih namirnica.

Može se jesti i sirov, ali zbog brojnih dlačica koje sadrži izaziva neugodan svrab. Vitamin C, u kombinaciji s ostalim brojnim korisnim sastojcima u šipku, lako se apsorbuje u probavnom traktu. Šipak je blag purgativ i sredstvo za čišćenje, zbog sadržaja voćnih kiselina i pektina. Zbog svog diuretskog delovanja šipak se preporučuje kod gihta, reume, bubrežnog peska i kamenca. Pored vitamina C, šipak sadrži veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mesto zauzima kalijum. U soku se nalaze tri vrste polifenola - tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata. 

 

 

Za sušenje, šipak valja ubrati pre nego što potpuno sazri i omekša. Ubranog treba uzduž preseći i osušiti, izvaditi semenke (koštice), a nakon toga sitno izrezati ili samleti.

 

 

Sve prednosti šipka

 

• Svojim antioksidantnim dejstvom doprinosi u sprečavanju štetnih oksidativnih procesa koji se odvijaju u telu

• Igra važnu ulogu u funkciji imunog sistema

• Može doprineti zdravom izgledu kose, kože i noktiju

• Može biti važan za zdravu strukturu zuba, desni i kosti

• Ima važnu ulogu u apsorciji gvozđa

• Može pomoći da srce i krvotok zdravije funkcionišu

 

 

 

 

Šipak se preporučuje posebno u zimskim mesecima, kada su česte prehlade. Protiv prehlade dobro je piti šipkov čaj zajedno sa lipom. Poznate su i mnoge lekovite tinkture od šipka.

 

 

ČAJ OD ŠIPKA SA LIPOM: pomešati 250 g šipka i 200 g lipe. Dve kašičice te mešavine preliti sa litar hladne vode i lagano kuvati pet minuta, pa ostavi da stoji 30 minuta. Dodati med i sok od jednog limuna. Dnevno treba piti 2-3 šoljice čaja.

 

 

Ksenija Konić

makonda-tracker