Story Well being: Kupus – najbolji zimski drug

0
Plod kupusa sadrži najviše vitamina C, a pored toga što presan povoljno utiče na zdravstveno stanje organizma, zimi može da se ukiseli
foto: Shutterstock, privatna arhiva
foto: Shutterstock, privatna arhiva

Kupus je zeljasta biljka nastala selekcijom divlje biljke u dugom vremenskom razdoblju. Divlji kupus upotrebljavali su za hranu prastanovnici evropskog područja još u starom dobu, a stari Sloveni otkrili su postupak kiseljenja koji se održao sve do danas.

Energetska i nutritivna vrednost

Kupus je vrlo popularno povrće visoke biološke i niske kalorijske vrednosti (24 kcal na 100 g), a prosečno sadrži: 92% vode, 1% proteina, 0,18% masti i 2% dijetetskih vlakana. Najviše su zastupljeni: vitamin C i beta-karoten (provitamin vitamina A), a zatim slede minerali: kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar. Dugotrajnim kuvanjem kupusa znatno se smanjuje njegova nutritivna vrednost, pa se preporučuje da se stavlja u vruću umesto u hladnu vodu.

Prijatelj zdravlja

Sokom od svežeg kupusa može da se uspešno leči čir na želucu i upala debelog creva. Njime se u organizam unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za odbranu organizma od raznih bolesti. Bogat je celulozom koja poboljšava probavu, deluje povoljno na zaceljivanje rana i preventivno pomaže kod prehlade i kašlja. Novija epidemiološka istraživanja pokazuju da redovna konzumacija povrća iz roda kupusnjača može da bude veoma delotvorna u smanjenju rizika pojave raka. Komponente koje se smatraju odgovornima za ovakvo delovanje povrća su fitohemikalije.

Pevač Zdravko Čolić obožava da jede kiseli kupus jer smatra da je pored toga što je ukusan, odlična preventiva protiv gripa

Nije loše znati:

• Jedan od starih recepata za negu lica jeste voda od kupusa. Nemojte bacati vodu u kojoj se kuvao kupus ili kelj. Ohladite je, sipajte u bočicu s raspršivačem, čuvajte u frižideru i koristite kao tonik za lice.

• Kad se kod dojilja pojavi problem prepunjenosti dojki, početak zastoja mleka i kvrge narodni lek leži u listovima svežeg kupusa. Obloge od listova kupusa smanjuju otoke nastale zbog prepunjenosti i smanjene cirkulacije krvi i tečnosti u dojci, i umanjuju bol.

• Raso od kiselog kupusa koristi se po narodnoj medicini i kod osoba koje imaju problema sa zatvorom, pa tako dve čašice dnevno deluju kao diuretik. Čaša rasola nakon preterane konzumacije alkohola deluje protiv mamurluka. Ipak, treba obratiti pažnju jer ova slana tečnost može da podigne pritisak.

Priredila: Ksenija Konić

makonda-tracker