bjuti saveti

UZ OVE NAMIRNICE OBRIŠITE BORE ZA NEKOLIKO NEDELJA: Regenerišite kožu u svom domu, bez potrošenog dinara!

0

Moć prirode je neverovatna.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Borovnice

 

Voda, kreme na bazi retinola, izbegavanje sunca kad je ono najjače i dobra ishrana najbolje kožu štite od preuranjenog starenja, slažu se dermatolozi. U dnevni jelovnik preporučuje se da se uvrste borovnice koje su osim za moždane vijuge dobre i za kožu. One su bogate polifenolom, antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, podstiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore.

 

Losos

 

On je bogat omega-3 masnim kiselinama koje sprečavaju crvenilo i natečenost kao i isušivanje kože. Suva koža lakše puca zbog čega se i bore pojave pre vremena. Preporučuje se konzumiranje lososa najmanje dva puta nedeljno.

 

Soja

 

Redovno konzumiranje soje smanjuje pojavu sitnih bora oko očiju, potvrdila su istraživanja. Već nakon šest meseci redovnog konzumiranja ispitanici su primetili prve promene, a osim bora, soja je ublažila i tamne podočnjake.

 

Kelj

 

Ovo povrće bogato je luteinom koji pomaže koži u boljem snabdevanju kiseonikom i vitaminom A koji sprečava preuranjeno starenje i poboljšava tonus kože. Odličan je izbor za svaki dan jer se može dodati jelima, salatama i smootiejima.

 

 

Nar

 

On sadrži sastojke koji se uspešno bore s borama. Elaginska kiselina sprečava delovanje slobodnih radikala koji uništavaju kožu, punikalagin podstiče proizvodnju kolagena i vitamin C, koji kožu štiti od oštećenja od sunca.

 

foto: Shutterstock

 

Šargarepa

 

Ona pomaže u “peglanju” bora i idealna je za suvi tip kože. Šargarepa je bogata vitaminima A i C koji sprečavaju oštećenja od slobodnih radikala, a draži i bioflavonoide koji pomažu u dužem zadržavanju vode u koži.

 

Akai bobice

 

One imaju dvostruko više antioksidansa od borovnica i sadrže omega-3, omega-6 i omega-9 kiseline koje deluju protiv upalno. Te kiseline vlaže kožu i sprečavaju njeno isušivanje i jačaju mišićno tkivo čime se smanjuje rizik od bora.

 

Jabuke

 

One su bogate vitaminima A, C i E koji štite organizam od slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Takođe sadrže pektin koji poboljšava tonus kože i smanjuje rizik od preuranjenih bora. Preporučuje se da se uzima jedna jabuka na dan.

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker