obazrivo

ČESTO ODLAZITE SA ŠMINKOM NA SPAVANJE? Ovo su neoprostive stvari koje radimo svom licu, a nismo svesne posledica!

0

Nijedan kozmetički tretman ne može zameniti nemarnost ili neredovno skidanje šminke, a ako pitate bilo kog dermatologa ili kozmetičara

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bez obzira na to koliko godina imate i kakav je tip vaše kože, čišćenje lica je najvažniji deo svakodnevne rutine. Nijedan kozmetički tretman ne može zameniti nemarnost ili neredovno skidanje šminke, a ako pitate bilo kog dermatologa ili kozmetičara, svi će vam reći da samo čista koža može biti lepa. Svako od nas ima svoj način skidanja mejkapa i omiljene proizvode koje za to koristi, svi želimo da nam lice bude čisto, ali ne i iziritirano prejakim proizvodima. Zato vam donosimo listu najčešćih grešaka u ovom koraku koje lako možete ispraviti.

 

Prečesto umivanje

 

Postoje žene koje imaju tendenciju da se umivaju i čiste lice i po nekoliko puta dnevno, što je podjednako loše kao i kad neredovno čiste kožu. Voda isušuje epidermis i samim tim ubrzava proces starenja. Umivanje ujutru i uveče sasvim je dovoljno.

 

Preterana upotreba pilinga

 

Tečni eksfolijatori, mehanički pilinzi, kućni hemijski pilinzi, retinol ili četke za pranje lica mogu biti odlična stvar za vašu kožu, ali ako koristite više ovakvih sredstava u isto vreme, mogu se javiti neželjene posledice, u koje spadaju bubuljice i fleke, čak i pojava rozacee, naročito ako koristite neke lekove koji utiču na osetljivost kože.

 

foto: Profimedia

Spavanje sa šminkom

 

Ova loša navika bukvalno može da uništiti vaš ten za samo nekoliko meseci jer šminka potpuno zatvara pore. Pored toga, ukoliko je ne skidate detaljno s očiju, to može da izazove infekciju ili iritaciju.

Loš izbor preparata za čišćenje lica

Sapun nije dobro sredstvo za čišćenje kože jer je preagresivan, zato ga izbacite iz upotrebe. Umesto njega koristite ulja, tonike, mleka za čišćenje, gelove za umivanje ili miceralnu vodu, koja se nakon upotrebe obavezno ispira umivanjem. Ako imate masnu kožu, birajte preparate koji sadrže salicilnu kiselinu.

 

Upotreba vlažnih maramica

 

Vlažne maramice po pravilu sadrže alkohol, zbog čega isušuju kožu. One koje su bez alkohola možete upotrebiti samo u slučaju kada nakon posla idete u teretanu i kada na brzinu morate da skinete šminku. Međutim, ovaj proizvod nikako ne može biti zamena sredstvima namenjenim za čišćenje lica. Da biste temeljno očistili pore, upamtite sledeće: vlažne maramice nisu dovoljne.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker