Dijete slavnih – Hajdi Klum: Idealna kalorijska restrikcija

0
Manekenka Hajdi Klum dovela je svoju liniju do savršenstva pomoću trosatne dijete koju je osmislio Jorge Kruz. Njegov plan zasniva se na teoriji da se mršavljenje najbolje postiže ako se jedu mali obroci na svaka tri sata
foto: Guliver Getty Images
foto: Guliver Getty Images

Precizno izabrano vreme obroka važnije je od vrste hrane koja se jede. Tako i Hajdi doručkuje najkasnije sat vremena nakon ustajanja, a poslednji obrok joj je tri sata pre spavanja. Dijeta se sastoji od tri glavna obroka i dva međuobroka, a preporučuje se osam čaša vode dnevno. Kafa nije zabranjena, ali posle svake šoljice treba popiti dve čaše vode. Alkohol se može piti samo u izuzetnim prilikama. Striktnim pridržavanjem dijete koja traje 28 dana, može se izgubiti i do kilogram nedeljno. Poželjna je hrana koja sadrži malo zasićenih masti i namirnice bogate omega-3 i omega-9 masnim kiselinama.

Povremeno je dozvoljen fast-food i smrznuta hrana. Crveno meso takođe je dopušteno, a preporučuje se i vežbanje jer Kruz smatra da je važno povećavati mišićnu masu s obzirom na to da se tako dodatno ubrzava topljenje masti. Važan deo trosatne dijete predstavlja i motivacija. Trosatna dijeta prilično je sigurna za sve zdrave ljude jer se sastoji od bogatih i dobro balansiranih obroka. Mršavljenje se postiže kalorijskom restrikcijom, a ne zbog pravila da se jede na svaka tri sata. Oprez se preporučuje ljudima s reumatskim bolestima zbog vežbanja i osobama s probavnim problemima zbog česte konzumacije hrane.

MASNOĆE SU POTREBNE našem telu da bi ono funkcionisalo. Treba samo odabrati one prave koje se nalaze u lanenom semenu, suncokretu, bundevinom semenu, bademima, orasima, lososu, sardinama, tuni, bakalaru, avokadu... Ova vrsta hrane povećava imunitet, doprinosi smanjenju težine (pazite na količine), neguje reproduktivne organe, kosu, nokte, smanjuje holesterol. Ona nam pomaže da metabolišemo masnoće koje još zovu i esencijalne masne kiseline.

Kao prvo - uvedite PET OBROKA DNEVNO. To podrazumeva obavezan doručak, dve užine, ručak i manju večeru. Rasporedite ih tako da nikada ne budete više od četiri sata bez obroka. Cilj je da održite nivo insulina u krvi bez većih skokova. Potrudite se da uz svaki obrok unesete povrće ili voće (100 g ili pola šoljice). Odlučite se za sveže namirnice, s  obzirom na to da konzervisana i prerađena hrana sadrži u sebi šećere, soli i druge aditive. Naučite da čitate deklaracije kako biste mogli da kupujete zdraviju hranu.

makonda-tracker