tajne aristokratskog društva

12 NEOČEKIVANIH modnih pravila kraljevske porodice: Njihove torbice služe za slanje skrivenih poruka, a ova vrsta obuće je ZABRANJENA!

3

Biti član kraljevske porodice predstavlja veliku privilegiju i čast, ali ta titula dolazi sa velikim brojem pravila koje donosi tradicija, uključujući i ona modna.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 


 

Predstavljamo vam 12 obaveznih modnih pravila kojih se sve dame kraljevske porodice moraju pridržavati.


1. Lakovi za nokte u boji NISU dozvoljeni

 

Možda ste već primetili da kraljica Elizabeta, baš kao i Kejt Midlton, nikada u javnosti nemaju nokte nalakirane u jarkim bojama.

 

foto: Profimedia

Njihov izbor, naime, veoma je sužen, pa kao članice kraljevske porodice nokte mogu nalakirati isključivo providnim lakom, ili eventualno onim u nežnoj roze nijansi koja ne odstupa od prirodne boje nokta.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia

2. Tijaru ne može nositi svako, niti u svakoj prilici

 

Tijare su rezervisane isključivo za najvažnije događaje, obično kada su u pitanju venčanja. Kejt je za svoje venčanje pozajmila tijaru kraljice Elizabete, a za nekoliko drugih prilika odabrala je onu koja je pripadala princezi Dajani. Ipak, ova privilegija pripada samo udatim ženama. Neudate žene i deca nikada ne nose tijare.


Prema toj tradiciji, očekuje se da će Megan Markl na svom venčanju u maju takođe nositi tijaru, ali još uvek nije poznato koju.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia

3. Kraljica koristi svoju torbicu kako bi slala skrivene poruke

 

Kraljica nikuda ne ide bez svoje torbice, a za to ima poseban razlog. Naime, ona joj služi kako bi u određenim situacijama slala skrivene poruke. Na primer, kada želi da napusti večeru, svoju torbicu će staviti na sto i tako će prisutnima staviti do znanja da okupljanje uskoro treba da se privede kraju.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia


4. Torbice za prikrivanje dekoltea

 

Dizajnerka koja je kreirala torbice princezi Dajani, otkrila je da ih je Dajana nazivala "torbicama za prikrivanje dekoltea".

 

- Smejale smo se kada ih je tako nazivala. Koristila ih je kako bi nakratko prikrila dekolte pri izlasku iz auta ili u sličnim situacijama - rekla je dizajnerka Ana Hindmarč.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia


5. Torbice služe i za izbegavanje rukovanja

 

Kejt Midlton često drži torbicu sa obe ruke ispred sebe u situacijama kada bi rukovanje bilo neprikladno ili van protokola. Na taj način jasno bi stavila do znanja da nije prilika za rukovanje.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia


6. Kraljica nosi odeću u jarkim bojama, ali ne zato što ih voli

 

Teško je pronaći fotografije na kojima kraljica Elizabeta nosi odeću u tamnim bojama, a i za to postoji dobar razlog. Naime, kako bi uvek bila primećena kada se obraća velikim skupovima, i kako bi ljudi mogli da kažu da su zapravo videli kraljicu, ona se uvek odlučuje za jarke, upadljive boje u kojima ne može da ostane neprimećena.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia


7. Nošenje šešira takođe je deo duge tradicije

 

Na gotovo svakom formalnom okupljanju, kraljica nosi šešir koji se savršeno uklapa sa njenim autfirom, a taj običaj takođe je deo duge tradicije. Naime, žene su sve do kraja pedsetih godina prošlog veka retko mogle biti viđene u javnosti sa puštenom i potpuno otkrivenom kosom. Taj običaj zadržao se u kraljevskoj porodici sve do danas, a kraljica šešir ne nosi jedino kada ga u posebnim prilikama zameni tijarom.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia


8. Članovi kraljevske porodice uvek na putovanja moraju poneti crnu odevnu kobinaciju

 

Ovo je jedno od "morbidnih" pravila koje podrazumva nošenje crne odevne kombinacije na putovanja, u slučaju smrti nekoga od članova porodice. Pravilo je uvedeno nakon što je tadašnja princeza Elizabeta tokom posete Keniji saznala da je njen otac preminnuo, a ona sa sobom nije imala prikladnu garderobu u kojoj će se vratiti u svoju zemlju. Tom prilikom bila je prinuđena da nakon sletanja aviona sačeka da joj se dostavi garderoba u kojoj će izaći sa aerodroma.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia

9. Princ Džordž uvek nosi šortseve

 

Ne samo da maleni princ izgleda neodoljivo u njima, već je to i deo dugogodišnje tradicije britanske kraljevske porodice i aristokratskog društva. Prema njihovom pravilu, pantalone su rezervisane za starije muškarce, dok deca nose šortseve, i to predstavlja jedno od neupadljivih obeležja klase. Princ Vilijam u jednom intervjuu izjavio je da je šortseve nosio sve do svoje 8. godine.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia

10. Zabranjeno je nositi obuću sa platformom u prisustvu kraljice

 

Kejt Midlton jednom prilikom se pojavila u ovoj vrsti obuće, što se nimalo nije dopalo kraljici.

 

- Ona ih zaista ne voli i to je jedno od dobro poznatih ženskih pravila u porodici - rekao je izvor blizak porodici za Vanity Fair. Kejt je, ipak, ovu obuću ponela još nekoliko puta, ali samo u prilikama kada kraljica nije bila prisutna.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia

11. Haljine moraju biti od teških materijala kako bi se sprečile neprijatnosti

 

Naime, kako se na javnim događajima članice kraljevske porodice ne bi susrele sa neprijatnim situacijama, kao što su podizanje donjeg dela haljine usled jačeg vetra, njihovi modeli moraju biti napravljeni od težeg materijala, koji neće dozvoliti da se ovakva situacija dogodi.

foto: Profimedia

Ipak, ukoliko je haljina izrađena od nešto laganijeg materijala, neophodno je da se "ojača" sa unutrašnje strane.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia

12. Najlon čarape su obavezne!

 

Megan Markl nedavno se pojavila na jednom događaju bez najlon čarapa i tom prilikom prekršila jedno od najvažnijih modnih pravila kraljevske porodice. Iako ne predstavlja zvanično pravilo, kraljica i te kako insistira na tome, pa ih Kejt Midlton nosi u svakoj prilici, baš kao što je to činila i princeza Dajana.
Ipak, one koje se nalaze u garderoberu lepe vojvotkinje toliko su nežne i tanke, da je praktično nemoguće uočiti da ih nosi.

 

 

makonda-tracker