o njemu svi pričaju

AJLAJNER, ŠTIKLE I LAK NA NOKTIMA NE SMETAJU: Zašto su žene širom Evrope poludele za pobednikom Evrovizije?

7

Damijano David, frontmen italijanskog glam rok benda Måneskin, od samog početka ovogodišnje Evrovizije jedna je od glavnih tema na društvenim mrežama

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Proteklih dana na društvenim mrežama u Srbiji, ali i širom Evrope, ne prestaje rasprava o italijanskom predstavniku na ovogodišnjoj Evroviziji. Frontmen grupe Måneskin Damijano David (22) privlači mnogo pažnje svojim izgledom, pre svega zbog toga što, čini se, oni koje privlače muškarci jednostavno ne mogu da mu odole, pa ne prestaju da se nižu komentari o njegovom seksepilu.

 

S druge strane, to one koji preferiraju tipičan mačo izgled zbunjuje: Damijano nosi ajlajner, ponekad i senku za oči, nokti su mu nalakirani, a đuska na štiklama. Njegovo telo ne krase mišići i, uopšte, nije tipičan lepotan s naslovnih strana, što je razbuktalo raspravu o tome kako mu je pošlo za rukom da se mnoge žene i muškarci različitih starosnih dobi zaljube u njega kao tinejdžerke.
Posmatranje rok zvezda kao seks simbola, naravno, nije ništa novo: još od šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka oni spadaju u muškarce na koje su devojke najslabije. Isto tako, toliko dugo to zbunjuje one koji se ne uklapaju u ovakvu sliku da je sprovedeno više naučnih studija na temu ženske zaljubljenosti rokere. Tako je istraživanje stručnjaka s Univerziteta u Saseksu u kojem je učestvovalo oko 1.500 žena prosečne starosti oko 28 godina koje ne doje, nisu trudne niti koriste hormonsku kontracepciju pokazalo da "žene u svojim najplodnijim životnim fazama više privlače muškarci koji stvaraju najkvalitetniju muziku".

 


Studija je pokazala da žene veruju da su muškarci s jakim muzičkim sposobnostima nose bolje gene nego oni koji ih nemaju — navedeno je u izveštaju ovog istraživanja.

 

1 / 7 Foto: Profimedia


Ipak, nisu sve rok zvezde kao Damijano David, naravno, tako da muzički dar nije jedina tajna. Poznati muškarci koji se ne uklapaju u tipičnu predstavu mačo frajera i zapravo su poznati po androginom izgledu, kao što su Stiven Tajler, Dejvid Bouvi itd. decenijama, zapravo spadaju u najveće miljenike žena, a iako se menjaju i trendovi i standardi lepote trenutak kada se u spotu za pesmu I Want To Break Free Fredi Merkjuri pojavljuje u kadru u kožnoj mini-suknji i s paž frizurom i dalje razbuktava maštu. Kako je to moguće, pitate se?

 

Fredi Merkjuri
foto: Youtube Printscreen

U svetu životinja, odgovor na to šta privlači ženku prilično je jasan: mužjak koji ima tipične muške karakteristike ima veću šansu za parenje jer postoji veza između takvih odlika i zdravlja i energije. Kod ljudi je to, ipak, drugačije i komplikovanije — neke žene pre će "pasti" na muškarca obrijane glave, u trenerci, koji je građen kao Arnold Švarcenger, dok će druge izgubiti razum za mršavim momkom duge kose i snenih očiju koji se ne libi da ih uokviri ajlajnerom.


Postdoktorand Univerziteta u Glazgovu Ajris Holclajtner pre nekoliko godina je objavila opširnu studiju na temu ženskih preferencija u potrazi za partnerom koja bi mogla da odgovori na ovo pitanje. Ona je, naime, iskoristila pomoć pet stotina žena, koje su putem interneta po atraktivnosti rangirale muška lica softverski napravljena tako da izgledaju muževnije i ženstvenije u zavisnosti od toga koliko su tanke usne, širok nos i sl. Istraživanje Holclajtnerove pokazalo je za žene preferiraju muško lice umereno muževnih crta, dok su izrazito muževna i izrazito ženstvena muška lica manje privlačna. Ipak, pokazalo se da rezultati variraju i u skladu s okolnostima! Tako su žene koje privlače i muškarci i žene smatrale da su atraktivnija muška lica koja su nešto ženstvenija, dok devojke kojima se dopadaju samo muškarci uglavnom više vole da vide muževnije muško lice. Ko će nam se dopasti zavisi i od toga kakvu predstavu o sebi imamo: žene koje smatraju da su vrlo atraktivne ne smatraju muška lica ženstvenih crta privlačnima dok one ne misle tako visoko o svojoj lepoti više cene muško lice muževnih karakteristika, makar po nalazima ove studije. Ipak, većina je, bez obzira na okolnosti, bila saglasna da izrazito muževni muškarci nisu atraktivni koliko oni koji su umereno muževni.


Zaključak je samo jedan: koliko ljudi, toliko ukusa.

 

Šta je s vama, da li se i vama ovih dana Damijano vrzma po mislima? Obavezno nam recite u komentarima!

 

 

makonda-tracker