svet emocija

Ljubav koja boli: Psihološko objašnjenje fatalne veze u kojoj jednostavno nemamo kontrolu

0
Fatalna ljubav podrazumeva sudbinsku vezu između dvoje ljudi u kojoj oni nemaju kontrolu nad svojim osećanjima i reakcijama, kao da nisu u stanju da slobodno odlučuju o tome hoće li ostati zajedno.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

foto: Promo

Piše: Sanja Stanić, psiholog i psihoterapeut

 

sanjastanic3@gmail.com

 

 

 

Sudbinska ljubav nije zaljubljenost, ona prevazilazi slatku neizvesnost i privlačnost koje se osećaju na početku veze. U fatalnoj ljubavi neizvesnost, magnetska privlačnost i strast koja traje glavna su obeležja odnosa. Istovremeno, ona se mnogo razlikuje od zrele ljubavi zato što pored euforije podrazumeva psihičku patnju i mnogo bola, što je čini tragičnom.

 

Takođe, ona ne ostavlja mogućnost da se osećanje ljubavi razvija jer ne stvara osnovu za razvoj ličnosti partnera i samog odnosa. Par kao da se vrti u začaranom krugu, u kom povređenost i bol smenjuju kratkotrajne trenutke ekstaze.

 

Raskid je neizbežan: 4 situacije u kojima ni ljubav ne pomaže

 

Opsesivne emocije

 

Fatalna ljubav suštinski je zavisan odnos koji ima karakteristike opsesije. U takvim odnosima dominiraju anksioznost, napetost, strah od napuštanja i odbacivanja. Početna nesigurnost ubrzo ustupa mesto ljubomori, zavisnosti, očajanju i opsesivnoj težnji za kontrolom. Partneri veruju da bi njihova veza bila idealna samo kada bi se onaj drugi promenio. Destrukcija koja obeležava takav odnos može biti izraz pogrešnog uverenja o tome šta je ljubav, ali i složenih uzroka čija je suština neki od psihopatoloških fenomena, često poremećaj ličnosti.

 

Kraj emotivne veze

 

Emocionalni problemi, nedostatak empatije, nemogućnost doživljavanja osećanja ili psihopatologija često mogu da dovedu do dramatičnog funkcionisanja u vezi. Osoba koja je opsednuta svojim partnerom najčešće intenzitet ljubavi poistovećuje sa intenzitetom opsednutosti, a osećanje ljubavi sa uzbuđenjem i euforijom, koje teško mogu da se održe bez drame. Osoba koja očajnički žudi za ljubavlju, s druge strane, posesivnost, ljubomoru i kontrolu pogrešno shvata kao izraz snage ljubavi. Uz takav odnos obavezno ide i stav ne mogu da živim bez tebe. Ključno kod zavisnog i opsednutog partnera jeste iracionalno uverenje da je bez osobe s kojom je u vezi život nemoguć i besmislen. Biti ostavljen je smak sveta. Tako se i pored patnje, bola i trpljenja, fatalna veza održava, a partneri se uz brojne pokušaje raskida često vraćaju jedno drugom. U krajnjim slučajevima ishod može da bude tragičan, moguće je psihičko i fizičko nasilje.

 

Nije redak slučaj da osoba koja je ostavljena povređeno istrajava u idealizaciji nedostupnog partnera. Pripisuje mu osobine koje ne poseduje, mašta o tome kako bi se veza razvijala da je opstala i tako sebi onemogućava iskustvo ljubavi u realnom životu. Ukoliko veza nije opstala, velika je verovatnoća da osoba nije bila odgovarajuća, nije mogla da uzvrati ljubav, jednostavno nije bila prava.

 

"Ko ume da voli, ne bi trebalo ništa dugo da radi" i još 10 citata Duška Radovića o ljubavi

 

Profili ličnosti

 

Mada nije lako odrediti tipičan profil ličnosti koje su sklone fatalnim ljubavnim vezama, jasno je da je nezrelost oba partnera osnova koja to omogućava. Neintegrisane, zavisne osobe češće ulaze u loše odnose. Nesigurne i osobe niskog samopoštovanja magnetski su privučene manipulativnim, emocionalno nedostupnim ili problematičnim ličnostima (kockari, švaleri, alkoholičari, nasilnici). Kada se pogleda u prošlost takvih osoba, one su često doživljavale neku vrstu emocionalne uskraćenosti i zanemarivanja, bile su odvojene ili napuštene od njima značajnih figura. Samim tim, fatalna ljubavna veza istovremeno je izraz i pratilac emocionalnih problema, ali naizgled i šansa da se oni prevaziđu.

 

Prevazilaženje opsesivne vezanosti, zavisnosti i fasciniranosti drugom osobom težak je put, ali promena je moguća. Prava ljubav ne sputava i ne guši, a dominantno se doživljavaju prijatna osećanja: sreća, zadovoljstvo i ispunjenost. Zrela osoba sa integritetom i emocionalnom inteligencijom prihvata, odnosno voli sebe. Ta ljubav prema sebi omogućava nam da neko drugi, odnosno ljubavni partner, ne bude osoba koja nadoknađuje neki naš nedostatak, već ona koja s nama gradi novu celovitost. Međutim, osećanje sopstvene vrednosti i smisla, koji nas motiviše da živimo najbolji mogući život, ponekad može biti i rezultat teškog i trnovitog puta koji smo prošli prevazilazeći fatalnu ljubav. 

 

Da li vašoj ljubavi preti kraj? 4 znaka da njemu više nije stalo do vas

 

 

foto: Profimedia

Burna romansa

 

Glumački par Ketrin Zita Džouns i Majkl Daglas pre 16 godina imao je venčanje kao iz bajke u hotelu Plaza u Njujorku, čime su krunisali svoju burnu emotivnu vezu. U braku su dobili dvoje dece, ćerku Karis i sina Dilana.

 

Supružnici su rođeni istog dana, ali sa 25 godina razlike, a tokom braka imali su uspona i padova. Pre tri godine Ketrin i Majkl objavili su da se privremeno rastaju kako bi odvojeno razmislili o svom braku, ali posle nekoliko meseci shvatili su da ne mogu jedno bez drugog.

makonda-tracker