budite pažljivi

Ne štite svi kondomi od polnih bolesti: Ako ne pazite na OVE STVARI - mogu da izazovu nezgodne probleme kod oba pola

0

Ako ne pazite na određene stvari, umesto da vas zaštiti, kondom bi mogao da uradi baš suprotno. 

 

Kondomi
Kondomifoto: Purple Anvil Shutterstock

Životni vek jednog kondoma kondoma je između jedne i pet godina, u zavisnosti od materijala od koga je napravljen i uslova pod kojima se čuva.

Mnogi prave grešku da koriste kondome nakon isteka roka trajanja, ali ako to radite može da se desi da ne dobijete zaštitu od polno prenosivih infekcija trudnoće koju u stvari očekujete.

 

Zašto kondomi imaju rok trajanja?
 

Većina zdravstvenih i medicinskih proizvoda ima rok trajanja, pa kondomi nisu izuzetak. Materijal od kojeg su napravljeni kondomi je ono što diktira datum isteka, jer su neki otporniji od drugih.

Vrsta kondoma - Rok trajanja
 

Lateks, bez spermicida - Do 5 godina
Poliuretan, bez spermicida - Do 5 godina
Lateks ili poliuretan sa spermicidom- Do 3 godine
Polizopren (vrsta veštačke gume) - Do 3 godine
Jagnjeća koža, ovčija koža - Do 1 godine
 

Kondomi od lateksa ili poliuretana sa spermicidom imaju kraći rok trajanja od kondoma bez njega jer, vremenom, spermicid loše utiče na materijal. Logično, to smanjuje efikasnost kondoma.

Pored toga, hemikalije u spermicidu mogu da se razbiju, tako da upotreba kondoma kome je istekao rok može dovesti do osećaja peckanja i iritacije tkiva oko vagine i penisa.

Iako nije faktor kada je u pitanju rok trajanja, vredi napomenuti da prirodni materijali bez lateksa, poput jagnjeće kože ili ovčje kože, ne pružaju zaštitu od polno prenosivih infekcija bez obzira da li su istekli ili ne. 

 

Nepravilno čuvanje
 

Osim toga, način skladištenja kondoma može uticati na njegovu efikasnost. Toplota i vlaga mogu degradirati materijal i omotača kondoma i samog kondoma. To može učiniti kondom manje efikasnim čak i pre isteka roka upotrebe.
 

 

 

 

makonda-tracker