ŠTA IH PRIVLAČI?

Devojke šta volite? Brijanje pazuha kod muškaraca, da ili ne? (FOTO)

0
Češki naučnici su sproveli interesantno istraživanje kako bi otkrili da li žene preferiraju miris neobrijanog ili obrijanog pazuha... ..
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

U trci između prirode i kulture, kultura je pobedila, otkriva novo istraživanje naučnika iz Češke, piše Men's Health Srbija

 

 

ISTRAŽIVANJE

 

U ovoj studiji, muški ispitanici su obrijali pazuh jedne ruke, dok su ispod druge ruke pustili da dlačice izrastu. Potom su prikupljali uzorke mirisa jednog i drugog pazuha i puštali žene da otkriju koji im je uzorak atraktivniji.

 

OBRIJAN PAZUH ZA DLAKU POBEDIO

 

Ispostavilo se da žene preferiraju miris obrijanog pazuha, ali s neznatnom prednošću.

 

Brijanje podmlađuje lice


Svekukupno, efekat brijanja nije dugotrajan", rekao je vođa studije i antropolog Univerziteta Čarls u Pragu koji je specijalizirao ulogu mirisa kod atraktivnosti ljudi Jan Havliček. "Efekat brijanja je nestalan i nepostojan", kaže Havliček.

 

NEMA RAZLIKE IZMEĐU DLAČICA KOJE SE PUŠTAJU NEDELJU ILI ŠEST NEDELJA

 

Ženski ispitanici su otkrili da je miris sveže obrijanog pazuha prijatniji od zaraslog predela koji je dlačice puštao šest do deset nedelja, ali one nisu mogle da naprave jasnu razliku između mirisa ispod pazuha na kome su dlačice puštane jednu nedelju i onih koje su puštane šest do deset nedelja. Bilo koja dužina dlačica, bilo kratka i bodljikava ili duga, miriše prilično isto.

 

Ovo je prilično iznenađujuće budući da kada pogledaš dlačice ispod pazuha nakon jedne nedelje, to je tek nekoliko milimetara duže, tako da su to bili prilično neočekivani rezultati", rekao je Havliček.


Najinteresantnije je da su žene blagu prednost dale obrijanom pazuhu, uprkos podacima da je zapušteniji pazuh specijalno evoluirao i mirišu ljudima atraktivnije.

 

foto: Shutterstock

Naučnici smatraju da su dlačice ispod pazuha evoluirale da zadrže hemikalije koje proizvode žlezde ispod pazuha, tako da intenziviraju ljudski prirodni miris i povećavaju šanse da će ih drugi prepoznati kao miris. To je dakle kontraintiutivno da žene manje favorizuju intenzivan miris glatkog pazuha.

 

POVEZIVANJE S VIZUELNOM SLIKOM OBRIJANOG PAZUHA

 

To je zbog kulturnih uverenja i zato što se povezuje s vizuelno slikom obrijanog i neobrijanog pazuja i naše konstrukcije lepote u našem kulturnom kontekstu.", kaže Havliček.

 

On napominje da bi rezultati verovatno bili drugačiji da se ova studija sprovodi u drugom vremenu i na drugom mestu.

 

Zamislite da se nalazite 30 godina unazad, kada brijanje nije bilo uobičajeno. Verovatno bi rezultati bili drugačiji", kaže Havliček.

 

Sa sajta Men's Health Srbija preporučujemo vam još:


HVATAJTE BELEŠKE: 10 komplimenata kojima nijedna devojka ne može da odoli 

 

ANALNI SEKS: 7 stvari koje ste oduvek želeli da znate (a bilo vam je glupo da pitate)!


ZAVODITE SAMOM POJAVOM: 5 fantastičnih načina da izgledate još mišićavije

 

Zašto je potpuno besmisleno raditi 1.000 trbušnjaka dnevno?


OTKRIVAMO: Prva stvar koju devojke primete na muškarcima (VIDEO)

 

 

 

makonda-tracker