čitajte pažljivo

Kućni poslovi, želje u seksu, ranija neverstva... Evo kako da pobedite u baš svakoj svađi

0

Život udvoje je predivan, ali ponekad nosi sa sobom ogromne izazove...

foto: Profimedia

Vaspitanje dece

 

"Ako primetite da se pretvaram u svoju majku/svog oca, upucajte me istog trena" - to sva deca misle dok odrastaju... A onda, konačno odrastu, dobiju svoju decu, i u najvećem broju slučajeva desi se "nezamislivo": odgajamo ih na isti način na koji su naši roditelji odgajali nas.

 

E sad, ako vi i vaš partner ne potičete iz gotovo identičnog okruženja, malo je verovatno da ste odgajani na isti način, i eto razloga za beskrajne rasprave.

Većina roditelja je prilično zaštitnički nastrojena prema deci, i ako vi i vaš partner imate suprotstavljene stavove po pitanju vaspitanja, to može da postane ozbiljan problem.

 

Postoji jedan prilično efikasan način da to rešite. Kad su ovako ozbiljne stvari u pitanju, uvedite "pravilo pet minuta". Oboje imate priliku da tokom pet minuta, bez prekidanja od strane partnera, iznesete svoje mišljenje. Kada završite, vaš partner trebalo bi da ponovi to što ste rekli, da biste oboje bili sigurni da ste se razumeli, a onda on dobija svojih pet minuta.

 

Ova metoda prilično dobro "radi" kad su u pitanju stvari kojima pristupamo sa toliko emocija, kao što je roditeljstvo recimo. A onda, kad saslušate i razumete jedno drugo, usaglasite se oko pet "moramo" i pet "ne smemo" tačaka, i nastavite dalje.

 

foto: Shutterstock

Kućni poslovi

 

Koliko god da smo napredovali, žene i dalje odrađuju lavovski deo kućnih poslova i porodične organizacije. Ali, nisu krivi samo muškarci, već i žene koje često imaju onaj "ja ću to bolje/brže" stav.

 

Ipak, to može biti uzrok tinjajućeg nezadovoljstva koje onda dovodi do svađa. Najefikasniji način da to izbegnete je da se lepo dogovorite i da oboje izaberete ono što volite da radite od kućnih poslova. Tako će sve biti brže završeno i imaćete više vremena jedno za drugo.

 

 

I ne zaboravite, istraživanja su pokazala da muškarci koji su angažovani u kući i oko dece imaju bolji seksualni život od onih čije se učestvovanje svodi na to da podignu noge s poda dok njihova lepša polovina usisava.

 

Ranija neverstva

 

Ako je jedan od partnera imao aferu, čak i ako se to desilo pre više godina, možda i decenija, velika je verovatnoća da će to pitanje povremeno isplivati.

Jedini način da to rešite je da dobro razmislite, možete čak i zapisati sve što vas muči, obavite jedan poslednji razgovor na tu temu i - pređite preko toga.

 

Finansije

 

Stalne rasprave oko novca imaju uvek isto izvorište - različite stilove trošenja.

Ako ste vi odrasli u porodici u kojoj se gledao svaki dinar, a vaš partner u porodici u kojoj se nemilice trošilo, ili obrnuto, lako je moguće da to postane izvor stalnih problema u vašoj vezi.

 

Jedini način da rasprave na ovu temu završite jednom zauvek je da sednete, dogovorite se i izvedete računicu. Koliko novca u toku meseca možete da odvojite za izlaske, koliko za frizera, koliko za novu garderobu... Napravite plan i pridržavajte ga se.

 

makonda-tracker