saznajte na vreme

Kako prepoznati lažova? 3 signala koja otkrivaju da neko pokušava da vas obmane

0

Kako prepoznati laž pitanje je na koje bi svako od nas voleo da zna odgovor. Nekada naizgled nemarni pokreti tela mogu da nam u tome pomognu...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Neverbalna komunikacija predstavlja 93 odsto ukupne komunikacije koju obavljamo i mnogo snažnije nam govori nego bilo kakve reči. Samo ako umemo da na pravi način tumačimo govor tela. Ova veština nam je važna u svim oblastima života: na poslu, prilikom razgovora za nov posao, u partnerskim odnosima, u opštem okruženju.

 

Poslovni konsultant Marko Burazor održao je stotine treninga i seminara, a gotovo na svakom je bilo pitanje kako da prepoznam da me laže.

 

Kontakt očima: Kakve poruke šaljemo ovom neverbalnom komunikacijom?

 

Uoči svog velikog beogradskog seminara Moć govora tela, na kome će govoriti o alatima i pojmovima za pomoć u proceni šta vam druga strana govori, kao i o mikroekspresiji, Burazor je izdvojio tri najkarakterističnija znaka da vas neko laže.

 

foto: Shutterstock

1. Neodržavanje kontakta očima

 

Osoba u momentu kad izgovara laž, nesvesno sklanja pogled i teži da minimizuje kontakt očima jer njen mozak komunicira Ako pogledaš uhvaćen si u laži. Osoba koja laže svesna je da je kriva i teži da minimizuje osećaj krivice koji nastaje jer shvata da je upravo slagala.

 

2. Pokrivanje usta rukom

 

Često se susrećemo sa situacijom da neku osobu tokom nekog ozbiljnijeg razgovora svrbi nos. Tu osobu u stvari ne svrbi nos već ona teži da prikrije da pokriva usta.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker