prvi utisak

Predstavite se u najboljem svetlu uz 5 jednostavnih koraka: Kako da se svidite ljudima za samo 90 sekundi

0

Predstavljanje traje samo nekoliko sekundi, a to je dovoljno da stvorimo prvi utisak. Obratite pažnju na ove male tehnike i dobar utisak je zagarantovan.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prvo i osnovno pravilo je, ako se želite da se svidite drugima, budete otvoreni, bez predrasuda i zabluda, savetuje Nikolas Butman.

On je u knjizi "Kako se svideti ljudima u 90 sekundi i manje" otkrio što sve utiče na prvi utisak i kako sami možemo uticati na mišljenje drugih o nama.

 

Prvi korak: Budite otvoreni

 

Jako je važno da u svaku komunikaciju ulazite otvorenog srca i stava. Nemojte prekrstiti ruke, a ako imate jaknu ili sako, otkopčajte ih - predlaže Butman. Jako je bitno biti pozitivan prema novim ljudima. Prilikom pozdravljanja ili predstavljanja, Butman savetuje da osvestite taj osećaj pozitivnosti.

 

Da li ste među njima? Ovih 15 navika karakteriše uspešne i bogate ljude (FOTO)
 

Drugi korak: Ostvarite kontakt očima

 

Svako treba da podstiče kontakt očima jer se u njima vidi pozitivan stav prema novim ljudima. Uz osmeh, prvi kontakt ostvaren i očima drugi će doživeti mnogo pozitivnije i otvorenije nego bez toga.

 

Treći korak: Zračite pozitivnošću

 

Butman savetuje da je dobro biti prvi koji će se nasmejati ili ostvariti kontakt. Na taj način šaljete poruku da ste iskreni. Istraživači socijalnih veština i komunikacije kažu da ako se smejete i i imate otvoren stav prema ljudima prilikom upoznavanja da će vas zapamtiti u srećnom kontekstu i da će vas se bolje sećati.

 

Za bolji napredak na poslu: Lista grešaka koje SVI pravimo i kako ih se rešiti
 

foto: Shutterstock

Četvrti korak: Pozdravite druge sa iskrenim osmehom

 

Bez obzira kako nekoga pozdravljate, bitno je da u pozdrav unesete pozitivnu energiju i osmeh. Na taj način osobi dajete dojam da ste srećni što se upoznajete. Takođe kod rukovanja, bitno je da se čvrsto rukujete, ne da nekome slomite prst, ali s namerom. Kad vam se neko predstavi, dobro je ponoviti to ime. Na taj način ćete ga lakše zapamtiti, ali i ostaviti čvrst pozitivan dojam. U slučaju da upoznajete više ljudi odjednom, ne treba sa svima da se rukujete, ali bitno je da sa svima podelite ostale znake upoznavanja - kontakt očima, osmeh i ponavljanje pozdrava s imenom.

 

Brzo i lako uz ovih 5 saveta: Evo kako da povećate produktivnost i energiju do maksimuma!

 

Peti korak: "Uđite" u rukovanje

 

Kod upoznavanja novih ljudi, pokušajte da se opustite. Kad pružate ruku za rukovanje, potrudite se i da celim telom "uđete" u rukovanje. Dovoljno je da se otvorenim telom lagano primaknete kada pružate ruku za rukovanje.
 

 

 

makonda-tracker