Na putu ka ispunjenijem životu

9 načina kako da pronađete sreću u vrtlogu posla

0
U knjizi "Ostati srećan u nesrećnom svetu" autorke i psihoterapetkinje Marie Chapian, posebno poglavlje posvećeno je upravo odnosu između napornog rada i sreće i uspostavljanju balansa između to dvoje...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Uz odgovarajuće tehnike opuštanja, bitan je i način na koji pristupamo stresu. Sopstvenim stavovima utičemo na to da, negativno iskustvo stresa pretvorimo u nešto pozitivno, piše Lovesensa. Usled stresa, straha, ozlejeđenosti, nezadovoljstva sobom i sopstvenim životom itd. - odvajamo se od svoje suštine koristeći različite mehanizme odbrane.

 

Jedan od tih mehanizama je i orijentisanost samo na posao, rad i uspeh. Ukoliko shvatite da posao, kompanija i uspeh nisu najbitnije stvari u vašem životu, neće vam se desiti da potiskujete emocije, udaljite se od prijatelja, ograničite sopstvene užitke i samim tim izgubite čovečnost, sve više ličeći na ono što vas najviše okupira.

 

1. Prihvatite odgovornost za posao kojim se bavite kao i za promenu tog posla

 

Pre svega je potrebno da razmislimo o tome zbog čega radimo određeni posao i koji su razlozi zbog kojih ostajemo u njemu. Mnogi rade poslove koje ne vole ali u tome istrajavaju zbog plate. Jedan od osnovnih ključeva za sreću je da sagledamo svoje mesto i gde pripadamo, ali i da budemo spremni da prepoznamo i prihvatimo odgovornost i promene.

 

Ovo će biti najmanje stresna zanimanja u 2017. godini: Da li je i vaš posao među njima?

 

2. Definišite svoje želje

 

Možete da napravite spisak sopstvenih želja ("kopajte" po detinjstvu, neostvarenim snovima ali zabeležite i najnovije želje). Ostvarene želje precrtajte. U svemu ovom, od velike važnosti je da razlikujete želje od ciljeva. Ciljevi, za razliku od želja uvek imaju definisano vreme ostvarenja i "faktor dostignuća". Odredite najprioritetnije i najznačajnije želje i fokusirajte se na to da ih pretvorite u ciljeve sačinjavajući konkretne planove.

 

3. Šta da radite kada vaš posao postane vaš identitet

Fanatici rada oba pola u potpunosti se poistovećuju sa svojim radom. Njihov rad, odnosno posao, je čitav njihov identitet."

Fanatik rada ne poznaje divotu unutrašnjeg mira."

foto: Profimedia

...radoholiku je teško da nađe vremena da bude zadovoljan svojim životom."

Ukoliko se prepoznajete u ovim rečenicama, potrudite se da shvatite da "nema potrebe da činimo nešto izuzetno da bismo zaslužili sreću; treba samo da imamo poverenja u sebe, uviđajući da su bez nas samih naše moći i naše sposobnosti bukvalno bezvredne." - Marie Chapian.

makonda-tracker