Zaigrajte na sigurno

Strah i trepet među pitanjima na razgovoru za posao: TAČAN odgovor je samo JEDAN

0
Postoji jedno pitanje koje vas poslodavac može pitati na više načina. Međutim, od vašeg odgovora mnogo toga zavisi... Evo kako ćete se najbolje snaći!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jedno od najčešćih pitanja na razgovoru za posao je:

Koje su vaše najveće mane", a poslodavci ga sve češće serviraju u različitim verzijama.

Jedno od najdomišljatijih pitanja je i:

Šta nikako ne volite kod sebe?"

Džejms Rid, direktor prve britanske kompanije za savetovanje pri zapošljavanju i autor knjige "101 pitanje na razgovoru za posao kojih se više nećete bojati", kaže da nismo dužni da odgovaramo na takva pitanja.

Došli ste na intervju za posao, a ne na razgovor o privatnom životu", pojašnjava Rid i napominje da je u situacijama kad vam postave ovakvo pitanje najbolje ostati hladan i izgovoriti neku najčešću ljudsku manu koja neće imati nikakav uticaj na posao.

Poprilično dobar odgovor je tvrdoglavost, koja često može proći i kao vrlina. Odmah nakon toga možete da nabrojite i nekoliko "pravih" vrlina - uz primer iz ranijeg radnog iskustva kada je ta vrlina uticala pozitivno na neke poslovne odluke.

 

Da li je moguće: Karijera i privatan život u isto vreme?

 

Džejms pojašnjava da većina poslodavaca postavlja ovakva pitanja zato što želi da isproba granice potencijalnih zaposlenih ili otkrije njihove najskrivenije mane.

 

Zanimljiv savet podelio je i Lari Bodin, urednik jednog sajta. On predlaže da oni hrabriji na pitanja odgovore pitanjem, kao na primer:

To je zanimljivo pitanje. Zašto ste me to pitali?' ili: 'Vrlo ću vam rado odgovoriti na to pitanje, ali možete li mi reći kako je to povezano sa poslom?".

Savet plus: Nemojte reći: Često se uzrujam ako nešto ne napravim onako kako sam planirao, nego malo izokrenite konstrukciju rečenice te recite:

Često se borim s perfekcionizmom i u poslednje vreme učim da smireno odradim posao."

makonda-tracker