U raznim bojama, ali uvek istim proporcijama

Simbol star oko 12000 godina moćno utiče na mozak, i umiruje um: Odmorite se uz majku svih jantri! (FOTO)

0
Šri jantra, ili "majka svih jantri" kako je nazivaju, predstavlja geometrijsko otelotvorenje čuvene moćne mantre OM.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastoji se od specijalno raspoređenih trouglova unutar kružnice i kvadrata, a nije baš tako lako nacrtati je. Čak i samo posmatranje Šri jantre donosi mir, a moćno utiče na mozak tako što dovodi u ravnotežu njegove polovine.

Šri jantra se opisuje kao simbol svete geometrije, a smatra se da je stara oko 12000 godina.

 

U spoljašnji kvadrat s četiri ulaza upisana je kružnica unutar koje se nalaze trouglovi. Savršeno usklađeno isprepletanje pet trouglova usmerenih prema dole, Šakti energije i četiri trougla usmerena prema gore, Šiva energije, stvara čak 43 manja trougla. Smatra se da je Šri jantra slikovni prikaz mantre Om, koja je izvorni zvuk stvaranja.

 

Amajlije najbogatijih biznismena na svetu: Evo šta oni uvek nose sa sobom za sreću!

 

Lotosove latice, koje se takođe često nalaze u jantrama, simbol su čistoće, ljubavi, radosti i lepote. Šri jantra može se izvesti u raznim bojama, no uvek mora biti u istim proporcijama. Već samo posmatranje jantre, bez upuštanja u razmišljanje o njenim složenim pojedinačnim simbolima, ima moćan učinak na naš um.

 

Posmatranje jantre može da uravnoteži obe polovine mozga i da umiri um. Nije lako nacrtati je, a preciznost kojom se isprepleću trouglovi jednostavno će povući posmatrača u njeno središte, začudno otvarajući uvek iznova nove prostore, nove dimenzije spoznaja.

 

Snaga jantre i njena duhovna poruka nalazi se u tom lepom, jednostavnom i moćnom opisu stvaranja. Ako krenemo iz središta jantre, od jedinstvenosti izražene tačkom, pratimo kako naša duša kreće na svoje lično putovanje, kroz svet suprotnosti u kojem pokušava da nađe ravnotežu i stabilnost u materijalnom postojanju.

 

makonda-tracker