sanjajte velike snove

Marijina fascinantna životna priča: Kako sam postala inspiracija svim damama koje se hrabro bore za svoje mesto u muškom svetu (FOTO)

0
Ona je prava inspiracija, već generacijama. Prva je žena koja je osvojila Nobelovu nagradu. A ovo je njena životna priča...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Marija Kiri (Sklodovska - Kiri) dolazi iz skromne porodice srednje klase koja je cenila obrazovanje. Njen otac bio je profesor matematike i fizike sve dok nije dobio otkaz zbog svojih pro-poljskih političkih uverenja, a majka direktorka ženskog internata. Ona je napustila svoje radno mesto kada je rodila Mariju, a 10 godina kasnije obolela je od tuberkuloze i umrla.

 

Iste godine mala Marija krenula je u internat, a zatim upisala žensku gimnaziju koju je završila s odličnim uspehom. Želja za daljim obrazovanjem tinjala je u devojci kojoj je otac usadio ljubav prema fizici i matematici, ali u to vreme više obrazovanje u redovnim institucijama bilo je rezervirano isključivo za muškarce.

 

Razlika između visoko produktivnih i slabo produktivnih ljudi: Koliko često zapisujete vaše ciljeve?

 

To je bio rezultat patrijarhalnih i političkih prilika u zemlji, ali Marija je svoje mesto pronašla na Latajqcy, patriotskoj instituciji koja je u tajnosti obrazovala Poljake i Poljakinje.

 

Sanjala je o odlasku u Pariz i upisu na prestižnu Sorbonu. Odlučna u nameri da ostvari svoje snove, napravila je dogovor sa sestrom Bronislavom. Finansijski će je pomagati tokom studija medicine - a ona će joj nakon diplome uzvratiti uslugu. Marija se zaposlila kao guvernanta i privatna učiteljica kod porodice Zoravski te tako i slala novac sestri. Ovaj posao doneo joj je i prvu veliku romansu koja je završila nesrećno...

 

Zaljubila se u Kazimirza Zoravskog, sina svojih poslodavaca, koji nisu mogli da prihvate njegovu vezu sa siromašnom guvernantom. Zaljubljeni par želeo je da ozakoni vezu, ali njihova ljubav posustala je pred pritiscima. Marija se na kraju preselila u Pariz i upisala studije fizike, hemije i matematike na Sorboni.

 

makonda-tracker