icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

REČ STRUČNJAKA

LOŠA OSOBINA VELIKIH UMOVA: Inteligentni ljudi skloniji su ovom poroku

Nemojte da vam vaša pamet posluži kao izgovor

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Naučnici su doveli u vezu najrazličitije pojave, pa nedavno i to koliko inteligencija utiče na poročnost ljudi.

 

Studija sprovedena u Londonu pratila je živote nekoliko hiljada odraslih žena i muškaraca, ne bi li se proverilo da li postoji veza između inteligencije i poročnosti. Zaključeno je da ima povezanosti između inteligencije ustanovljene u detinjstvu i količine alkohola konzumiranog u periodu od 20-40. godine.

 

Deca mlađa od 16 godina su, tokom istraživanja, obeležena na kognitivnoj skali od „svetlijih“, preko „nezanimljivih“ do „vrlo nezanimljivih“, u zavisnosti od toga da li imaju maksimalan IQ od 125 ili onaj ispod 75.

 

Istraživanje je pokazalo da su „svetliji“ (inteligentniji) u odraslom dobu pili alkohol gotovo dvostruko češće od „nezanimljivih“ vršnjaka, kao i da, tokom adolescencije, „vrlo nezanimljivi“ gotovo nikada nisu pili, dok su se „svetliji“ opijali barem jednom mesečno.

 

Kada su došli do podele na polove, naučnici su otkrili da žene sa većim obrazovanjem imaju 71 odsto više šansi da konzumiraju alkohol, dok je kod muškaraca taj procenat iznosi 49 odsto.