PROBAJTE

HRABRO DO CILJA: 7 trikova koji će vam pomoći da napredujete u poslu i manje gubite živce

0

Mali saveti koji će vam umnogome olakšati svakodnevicu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ljudski um je moćan, ali ponekad ga je moguće prevariti. Zato, ako se malo razumete u psihologiju, možete biti opušteniji u odnosima sa ljudima i u nekim situacijama čak prilično lako okrenuti stvari u svoju korist.

 

Uz pomoć određenih trikova, možete postići efekat kakav želite, jer ćete njima popraviti svoju moć ubeđivanja, kao i utisak koji ostavljate.

 

Odakle da počnete? Donosimo vam nekoliko saveta zasnovanih na psihologiji, koji vam mogu pomoći u tome.

 

Kako da se dopadnete nekome (ili da mu se za nijansu manje ne dopadate)

 

Ako imate osećaj da vas ne voli osoba u čijoj blizini provodite dosta vremena, postoji način da to promenite. Sve što treba da uradite je da tu osobu zamolite da vam učini neku sitnu uslugu. Da, stvarno!

 

Ali, štos je u tome da tražite nešto stvarno stvarno malo. Mora da bude u pitanju sitnica koju bi bilo besmisleno odbiti. Recimo, zamolite tu osobu da vam pozajmi olovku, da vam doda nešto što je u njenoj blizini, pitajte je koliko ima sati ili nešto slično tome.

 

Kako vam ovo može pomoći? Jednostavno je. Iako toj osobi niste simpatični, ona shvata da će, ako vas odbije ispasti nepristojna i gruba. Uz to, većini ljudi je teško da odbije da učini neku takvu sitnicu čak i za potpunog stranca.

 

Dakle, s vremena na vreme, ali ne suviše često, zamolite osobu koja vas ne voli za neku sitnu uslugu, a tokom vremena, ona će podsvesno početi da shvata da ne možete biti toliko loši, čim vam povremeno pomaže. To će biti dovoljno da počne da vas posmatra u pozitivnijem svetlu nego do tada.

 

foto: Profimedia

 

Kako da se oslobodite pesme koja vam se "uvrtela u glavu"

 

Ovo može stvarno da nervira, naročito ako je u pitanju pesma koja vam se ne dopada. Sve što treba da uradite je da primenite Zeigarnik efekat. Psiholog, Ruskinja Bluma Zeigarnik dokazala je teoriju da neispunjeni zadaci u mozgu ostaju duže nego ispunjeni, odnosno, da stvari brže zaboravljamo jednom kada smo ih obavili.

 

U slučaju pesme koja vam se "uvrtela u glavu", sve što treba da uradite je da je odslušate celu. Tako ćete se pre osloboditi melodije koja vas iritira.

 

Kako da "provalite" ko vas posmatra

 

Da li vam se nekad desilo da ste okruženi ljudima i imate utisak da vas neko posmatra, ali ne možete da procenite ko je u pitanju? Postoji jednostavan način da dođete do odgovora. Sve što treba da radite je da zevnete. Ili da se pravite da zevate, ako vam se ne zeva. Samo se postarajte da to može da vidi osoba na koju "sumnjate". Ako ste u pravu, i ako vas ta osoba stvarno gleda, velika je verovatnoća da će zevnuti ubrzo nakon vas.

 

Kako ovo radi? Ukratko, zevanje je "zarazno". Ako vidite da neko zeva, osetićete potrebu da zevnete i vi, a ako ne verujete, nađite video zevanja, pogledajte i videćete šta će se desiti. Ovo je jedan od psiholoških trikova koji su toliko efikasni, da je velika verovatnoća da ste zevnuli samo zato što ste pročitali tu reč nekoliko puta u ovom pasusu.

 

foto: Profimedia

 

Kako da učinite da zahtev zvuči kao izbor

 

Kad pitate nekoga da li bi radije a) uradio nešto ili b) ne bi uradio nešto, vi toj osobi otvarate lak "izlaz". Umesto da svoj zahtev formulišete tako, iskoristite ovaj trik koji će osobu od koje želite nešto "naterati" da vam izađe u susret.

 

Recimo, ako prikupljate novac u humanitarne svrhe, nemojte pitati da li osoba želi da donira određenu sumu, već da li želi da donira 20 ili 50 dinara. Ako vam treba pomoć u kućnim poslovima, nemojte ukućane pitati da li bi bili ljubazni da operu sudove. Umesto toga, pitajte da li će oprati sudove ili usisati stan.

 

Ili, ako imate klince koji odbijaju da jedu povrće, nemojte ih pitati da li žele da jedu spanać. Pitajte ih da li žele jednu ili dve kašike.

 

Ako pitanje formulišete kao "izbor", osoba kojoj se obraćate stiče utisak da odlučuje o temi o kojoj je reč. Samim tim, biće srećnija jer (misli da) se nešto pita, a vi ćete svakako postići svoj cilj.

 

Kako da izbegnete konflikt

 

Sukobi su deo života, naročito kad mnogo vremena provodite na poslu, recimo. Ali, ako želite da izbegnete potencijalni sukob, za koji mislite da će biti izvestan na, recimo, poslovnom sastanku, možete smanjiti verovatnoću da do njega dođe uz pomoć sledećeg trika.

 

Sve što treba da uradite je da sednete pored osobe sa kojom mislite da biste mogli da se sukobite. Ovo ne deluje naročito smisleno, ali radi. Vidite, veća je verovatnoća da nas neko verbalno napadne i izazove sukob ako nam nije sasvim blizu. Jer, pomalo je čudan osećaj ulaziti u raspravu sa nekim ko sedi tik do nas.

 

Nije loše ni da se kad se smestite, pre nego što sastanak počne, licem okrenete toj osobi, tako da morate da proćaskate malo. To takođe smanjuje verovatnoću da se kasnije sukobite.

 

foto: Profimedia

 

Kako da ćutanjem "izvučete" informaciju koja vam je potrebna

 

Kada u razgovoru postavite pitanje na koje vam je važno da dobijete odgovor, a osoba sa kojom razgovarate vam ga ipak ne kaže, nemojte da ponavljate pitanje. Nemojte dozvoliti ni da druga strana skrene razgovor u smeru koji njemu ili njoj više odgovara. Umesto toga, nemojte govoriti ništa.

 

Održavajte kontakt očima i ćutite. Posle nekoliko sekundi neprijatne tišine, osoba sa kojom razgovarate počeće da se oseća kao da mora da vam odgovori samo da bi se ta čudna situacija prekinula.

 

Kako da naterate druge da se slože sa vama

 

Ako pokušavate da "prodate" neku ideju, i želite druge da navedete da vas podrže, postoji jednostavan način da povećate šanse za to. Sve što je potrebno je malo potvrdnog klimanja glavom.

 

Kad počnete da izlažete svoj plan, važno je da održavate kontakt očima, ali ne previše napadno, i da neupadljivo potvrdno klimate glavom. Tako ostavljate utisak da je to o čemu govorite činjenica koju ne bi trebalo uopšte dovoditi u pitanje.

 

Osim toga, ovakav stav odiše samopouzdanjem i biće vam lakše da izazovete pozitivnu reakciju osoba kojima se obraćate.

 

 

makonda-tracker