VIRUS PEGAZOZ

SAUDIJSKE SLUŽBE PROVALILE U KAŠOGIJEV TELEFON: Jednim klikom dobijali kompletan pristup mikrofonu, kameri, tastaturi i svim podacima! (VIDEO)

0

Saudijski novinar Džamal Kašogi, koji je brutalno ubijen početkom oktobra, verovao je da su poruke koje je razmenjivao sa svojim prijateljem, saudijskim disidentom Omarom Abdulazizom, skrivene.

foto: Video prtscr / CNN
foto: Video prtscr / CNN

Njih dvojica su se dopisivali preko Votsapa, a da nisu znali da im je komunikacija bila kompromitovana, kao i čitav Abdulazizov telefon koji je, kako piše CNN, bio zaražen virusom Pegazus smišljen da bi špijunirao korisnike.

 

Abdulaziz je zato rešio da tuži kreatore Pegazusa, izraelsku sajber kompaniju NSO Group, tvrdeći da su prekršili međunarodne zakone prodajući svoj softver represivnim režimima. Kompanija međutim, odbacuje bilo kakvu umešanost u slučaj Kašogi, insistirajući da se njihov softver koristi za borbu protiv terorizma i kriminala.

 

Međutim, ovu kompanije u je kritikovao pre nekoliko meseci i Edvard Snouden.

"Grupa NSO je najgora u prodaji tih alata za krađu koji se aktivno koriste da krše ljudska prava disidenata, čelnih ljudi opozicije i aktivista", rekao je Snouden.

Stručnjaci za bezbednost iz vodeće svetske kompanije pokazali su novinaru CNN-a kako mogu da hakuju telefon samo jednim klikom i time dobiju kompletan pristup mikrofonu, kameri, tastaturi i svim podacima.

View image on Twitter

 

"Rekli su mi da je njihov virus vrlo sličan Pegazusu i radi na sledeći način: na mom telefonu se pojavila, pa prvi pogled nevina poruka, koja traži da nadogradim svoja podešavanja. Jednim klikom dobili su sve", objasnio je CNN-ov novinar.

 

CNN je objavio poruke koje je Kašogi razmjenjivao s aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom. Među porukama koje se nalaze i zvučni zapisi, fotografije i snimci, a iz poruka je sasvim jasno da je Kašogija itekako mučio munjevit uspon saudijskog princa. Nazivao ga je "zver" i "Pak-men" koji će progutati sve na svom putu, čak i one koji ga podržavaju".

 

"Što više žrtava pojede, to će biti nezasitniji. Ne bih se čudio da njegova opresija dostigne i one koji navijaju za njega" pisao je Kašogi. Dva meseca kasnije bio je mrtav.

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je

Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena i odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocodedaplikacije su kriptovani “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke.

foto: Promo

Praktično, svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu i u komunikaciji preko interneta.

 

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

 

 

makonda-tracker