DOBRODOŠLI U NAŠE TELEFONE

Kapija za hakere: Bezbednosne rupe 4G mreža su ozbiljan problem za korisnike?

0

Naučnici sa Univerziteta Perdju, iz Indijane, i Univerziteta u Ajovi uočili su bagove kod 4G LTE protokola, koji bi hakerima mogli da omoguće napad na mreže, praćenje lokacije korisnika, špijuniranje njihovih razgovora i poruka, kao i slanja lažnih upozorenja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Hakeri su, takođe, u mogućnosti da se povežu na 4G LTE mreže imitirajući telefonske brojeve korisnika mreža. Uzrok takvih napada je nedostatak autentifikacije i enkripcije, ističu naučnici.

 

Zahvaljujući tim propustima, hakeri bi mogli ne samo da ugroze mrežu, već i da se posluže pomentum propustima kako bi nekome namestili zločin.

 

Tim istaživača je testirao osam od ustanovljenih 10 mogućih varijanti napada, kositeći SIM kartice velikih američkih mobilnih operatera. Problemi koji omogućavaju takve napade su problemi samih LTE mreža.

 

foto: Profimedia

Naučnici tvrde da bi mere za sprečavanje ovakvih napada trebalo da budu preduzete u što kraćem roku, budući da je oprema koja bi mogla biti upotrebljena za infiltriranje u mreže relativno jeftina i široko dostupna, pa bi odlučni hakeri mogli da pričine veliku štetu uz mala ulaganja.

 

Ovo istraživanje nagalšava potrebu za češćim testiranjem mreža u celom svetu, budući da je sigurnosne popuste mnogo lakše otkloniti pre nego što se mreža pusti u rad.

 

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

foto: Promo

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena i odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija.

 

Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan "group chat" i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

 

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

makonda-tracker