širom sveta sve prisutniji

ZNATE LI ŠTA SU SMIŠING I VIŠING? Evo kako da ne postanete žrtva ovih prevara i u sekundi ostanete bez ičega! Lopovi su postali pravi umetnici!

0

U poslednje vreme širom sveta je u porastu broj telefonskih prevara koje počinju sa navodnom porukom ili pozivom iz vaše banke.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Iako sve deluje krajnje profesionalno i predstavlja vam se kao neophodni korak u dodatnoj sigurnosti za vaš račun i lične podatke, odgovoranjem na ovakve poruke za par trenutaka možete ostati bez ičega, upozorava jedan od vodećih stručnjaka sa sajber kriminal Stiv Vajzmen.

 

Ova vrsta prevara putem poruka poznata je kao smišing, što bi u bukvalnom prevodu značilo da vas "pecaju putem SMS-a".

 

Tekstualne poruke koje izgledaju kao da su iz vaše banke mogu biti naročito opasne jer se većina ljudi koji imaju račun prijavila da obaveštenja vezana za račun ili slično primaju putem SMS-a. Razliku između pravog obaveštenja i smišinga je teško uočiti na prvi pogled. Međutim, ono što morate znati je da se u pravoj poruci iz banke nikada neće zahtevati od vas da odgovorite na nju ostavljajući svoje lične podatke. Dakle, to je ono što nikada ne biste smeli da šaljete.

foto: Profimedia

 

Takođe, nemojte kliknuti na linkove poslate u porukama jer vas mogu odvesti do adresa na kojima se prevarom daunloduju vaše datoteke na telefonu ili se običnim pritiskom na dugme aktivira prevara kojom vam mogu ukrasti identitet.

Najpametnije što možete da uradite ukoliko dobijete ovakvu poruku, je da nezavisno kontaktirate svoju banku i utvrdite da li vam je slala neke zahteve ili slična obaveštenja. Na poleđini svake debitne kartice bi trebalo da stoji broj telefona korisničkog servisa banke, tako da dobro proverite koga zovete. Neki od prevaranata su toliko pažnje posvetili detaljima da su čak nabavili brojeve telefona slične brojevima pravih banaka nadajući se da će primati pozive od potencijalnih žrtava.

foto: Profimedia

Telefonski poziv koji je ekvivalent smišingu je višing (Voice phishing što bi značilo pecanje putem glasa. Iako se isto čita, izraz za pecanje ribe je fishing, dok se izraz phishing odnosi na prevare putem imejla, telefona i sl). Ova vrsta prevara postaje sve sofisticiranija tako da su mnogi prevaranti postali pravi umetnici u lovu na vaše lične podatke kao i kodove za pristup vašim računima.

foto: ProfimediaDo te mere su izučili psihologiju potrošača, a naoružani su detaljnim podacima o vama tako da zaista deluju kao vaši referenti iz banke. Najčešće vas zovu sa uveravanjima da je došlo do nekakve vanredne situacije te da zarad vaše bezbednosti morate da ličnim podacima potvrdite "da ste to zaista vi". Nažalost, to je siguran put za krađu identiteta i još mnogo drugih ozbiljnih prevara.

 

Za razliku od govornih automata koji su korišćeni ranije, a koji su tražili od vas da ukucate vaš pin kod, sada vas zovu prave, žive "službenice iz bake" koje vas ljubaznim glasom obaveštavaju da je vaša kartica upotrebljena na nekom od "sumnjivih bankomata" i da bi najbolje bilo da odmah zamenite istu. Savet je dakle da nikada nikome ne otkrivate vaše podatke ukoliko vi niste direktno zvali vašu banku na proveren broj.

 

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

foto: Profimedia

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija.

 

Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu i u komunikaciji preko interneta.

 

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

makonda-tracker